Les obres del centre penitenciari en règim obert de Barcelona que s’ha de construir a la Zona Franca, començaran aquest estiu. Ho ha anunciat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, al Parlament en resposta a una pregunta del PSC, i ha detallat que estaran acabades el 2025. L’edifici nou, que s’aixecarà en un solar a la confluència del carrer A i el carrer 1 de la Zona Franca, permetrà fer realitat el trasllat de la presó de la Trinitat Vella.

Precisament, l’any passat, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van pactar un calendari per trasllar les presons de la Trinitat Vella i de Wad-Ras, que preveia tenir llest el centre obert el 2025. Segons ha explicat la consellera, la Generalitat invertirà 36,6 M € en aquesta presó que, segons es va dir, tindrà capacitat per a 800 interns. El pressupost inclou una partida extra de dos milions en previsió de l’encariment de les matèries primeres.

solar presó Zona Franca
En aquest solar de la Zona Franca, a la confluència del carrer A amb el carrer 1, és on es construirà el centre obert

Pisos a la Trinitat Vella

El trasllat de la presó de la Trinitat Vella és clau perquè l’Ajuntament pugui construir habitatges a la zona per reallotjar-hi els veïns que fa anys que esperen en edificis amb problemes estructurals. Just aquest dimecres, el consistori ha anunciat que després de l’estiu preveu iniciar les obres de 41 dels 129 pisos que s’hi faran. Per completar-los tots, però, caldrà enderrocar una part de la presó i, per això, és important tenir l’edifici fet a la Zona Franca.