La nova presó de dones de Barcelona, que s’ha de construir al carrer E de la Zona Franca, ja té calendari d’obres i també pressupost. El Departament de Justícia ha anunciat aquest dijous que les obres començaran el 2026 i que es preveu tenir enllestit el centre penitenciari que ha de substituir Wad-Ras —situat al districte de Sant Martí— a partir del 2029.

La licitació dels treballs es farà l’any vinent i el projecte té un pressupost de 90 milions euros. Precisament, la nova presó s’inaugurarà amb dos anys de retard respecte del que s’havia anunciat per no disposar fins ara d’una partida de diners per iniciar les obres.

Una presó quatre vegades més gran que Wad-Ras

El nou equipament penitenciari tindrà 50.000 m2 i quadruplicarà la superfície que té Wad-Ras. Justícia vol que sigui un espai dissenyat amb perspectiva de gènere, que millori la qualitat de vida de les internes i en faciliti la reinserció en societat.

Així, el nou edifici disposarà d’espais adequats per a les mares i els menors que visquin al centre, i també zones de visita i espera. A més, es volen incorporar espais verds a l’aire lliure, horts terapèutics, un sistema de reciclatge i també l’entrada de llum natural a l’interior de les instal·lacions. Una altra de les novetats és la voluntat que sigui una presó que incorpori sistemes de seguretat menys invasius.

Wad-Ras celebra 40 anys d’història

Els detalls del nou centre s’han donat a conèixer coincidint amb la commemoració del 40è aniversari del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, conegut com a Wad-Ras. Les primeres internes va arribar el 18 d’octubre del 1983. Eren 68 dones i sis nens, que venien de la Presó Provincial de Dones de la Trinitat, que gestionaven les monges Creuades Evangèliques de Crist Rei. El centre va acollir moltes dones del moviment antifranquista, com sindicalistes, universitàries i activistes veïnals. Actualment, al centre hi ha 491 internes, 384 en règim obert i 107 en règim ordinari, amb vuit fills de menys de tres anys.

L’origen de Wad-Ras, però, va més enllà. De fet, és la presó mes antiga de Catalunya. Es va construir el 1915 i en un primer moment va ser un centre tutelar de menors.