Després d’anys d’espera i d’alguns projectes que finalment no van tirar endavant, l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) de Barcelona obrirà portes aquest setembre al recinte de Can Batlló. Durant l’estiu tenen previst acabar de fer el trasllat i enllestir tots els detalls de les instal·lacions que s’hi han de fer.  Serà el primer equipament municipal que s’hi traslladi i ho farà en el bloc 7, que està a la banda de la Gran Via i que ha estat completament reformat i pensat per acollir-hi aquest centre de formació professional especialitzat en el sector de l’audiovisual.

De Ciutat Vella a la Bordeta

El director del centre, Genís Boquet, explica que, de fet, per l’EMAV aquesta nova obertura és en realitat un retorn al barri de la Bordeta, ja que els seus inicis se situen a l’antiga escola Perú – ara Cal Maiol – on hi havia un magatzem de materials i recursos de formació en l’àmbit audiovisual que van ser l’origen de l’escola. Quan fa gairebé 50 anys van començar l’activitat docent, però, es van establir en diferents centres de Barcelona fins que als anys 90 es van traslladar a la seu de la via Laietana, 48, on hi han estat durant quasi 30 anys.

Més espai i més serveis

Amb el trasllat a Can Batlló no només guanyen espai – passen d’uns 2.000 metres quadrats a 5.400 – sinó que també guanyen en prestacions: a més de tenir dos platós, més grans i amb més prestacions que els que tenien, també tindran un estudi de so i una sala d’actes. Tot plegat hauria de servir perquè el centre, a mitjà termini, pugui diversificar l’oferta formativa que actualment consta de cinc cicles formatius de grau superior (animació, so, il·luminació, producció i realització) i diversos cursos d’especialització.

Nucli d’equipaments

Els terrenys del recinte fabril de Can Batlló havien estat reservats per equipaments amb la modificació de PGM dels anys 70, però no va ser fins al juny del 2011 que finalment es van desencallar les negociacions per començar a tirar endavant els diferents projectes que ha d’acollir. En aquests moments, una part de les naus estan gestionades per diferents projectes veïnals i ja s’hi han construït alguns edificis d’habitatge assequible. A més del trasllat de l’EMAV, en el futur es preveu que s’hi instal·li l’ateneu cooperatiu de Barcelona i la seu de l’arxiu municipal, entre altres equipaments.