Aquest àrea oberta tindrà una gran espai de recepció i informació, sales d’exposicions, un auditori, un espai de consulta de documents i zones de descans, cafeteria, botiga i llibreria.

L’altra gran àrea serà la de treball intern amb les instal·lacions d’ingrés, tractament i conservació de documents, que han de garantir unes condicions de temperatura i humitat estables.

A la nau central també hi haurà un espai veïnal, que funcionarà de manera autònoma respecte a l’arxiu. El projecte preveu que els accessos connectin amb els diferents espais de l’equipament però també amb la resta d’instal·lacions del recinte com el futur parc i l’escola EMAV.

La idea central del projecte és trencar amb la idea de l’arxiu com un espai tancat i obrir-lo a tots els públics. La proposta guanyadora és obra de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per tres estudis d’arquitectura de la ciutat (OP Team Arquitectura, Mendoza Partida Architecture i Ramón Valls Ortiz). El projecte preveu mantenir íntegrament la meitat de l’edifici, que està catalogat com a bé cultural d’interès local, i recuperar els elements més característics de l’immoble original com les cobertes, la façana i l’espai interior.

A més de disseny dels espai d’activitat pública i el d’usos arxívistics, el concurs també ha valorat la proposta energètica, que aprofita les característiques de l’edifici, amb galeries verticals i obertures a les cobertes. També s’hi preveu l’ús d’energies renovables com la geotèrmica i la solar.

Inici d’obres a finals del 2019

El calendari del projecte preveu que les obres comencin a finals de l’any que ve i que quedin enllestides en un termini de dos anys i mig, és a dir, el 2022. Abans caldrà superar diferents etapes. La primera serà la presentació de l’avantprojecte a finals de setembre. Després, el febrer del 2019, es farà la presentació del projecte bàsic i finalment el projecte executiu s’enllestirà a l’estiu de l’any que ve.

El concurs per triar el projecte de rehabilitació s’ha fet en dues fases. A la primera volta, s’hi van presentar 36 equips d’arquitectes. D’aquests el jurat va triar les 10 candidatures que més s’ajustaven als criteris de selecció. En la segona fase, els arquitectes van presentar la proposta més detallada del projecte, incloent-hi l’oferta econòmica.

L’Arxiu de la Ciutat tindrà un superfície de gairebé 19.000 metres quadrats destinats a la conservació i difusió del fons de la ciutat que ara està repartit en 21 centres diferents. El pressupost per fer realitat el projecte és de 46,8 milions d’euros, dels quals la major part (37,7 milions) es destinaran a la rehabilitació de la nau i la resta, 9,1 milions, a la construcció de l’arxiu.

Un espai per als veïns

A banda de la presentació oficial també s’ha fet una sessió amb els veïns i entitats del barri que també en seran protagonistes. A banda de portar-hi documents que puguin considerar d’interès, també hi tindran un espai per a activitats, com ara trobades i tallers dels grups de memòria històrica. Els veïns esperen que aquesta àrea sigui realment ciutadana.