El govern català vol eliminar de la preinscripció escolar els 10 punts extres que tenen els alumnes celíacs o amb altres malalties digestives i els cinc punts addicionals d’aquells infants que són fills o germans d’exalumnes.

La intenció de l’executiu català és aplicar els canvis el proper curs 2019-20, tot i que abans es farà una consulta a la comunitat educativa i als sectors afectats, segons ha explicat la portaveu de govern, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Un canvi en la preinscripció escolar que ve de lluny

Ja fa temps que el Departament d’Ensenyament té la voluntat de modificar aquests dos aspectes del decret d’admissió de l’alumnat. De fet, dos anys enrere va anunciar la intenció de tramitar els canvis però el procés es va paralitzar per l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Ara, el govern actual vol continuar amb l’eliminació d’aquests punts extres per afavorir l’equitat i la igualtat en l’accés a l’escola. En el cas dels alumnes celíacs o amb altres problemes digestius, l’executiu es justifica assegurant que els menjadors escolars ja incorporen menús específics per als celíacs.

Aquest argument fa dos anys ja no va convèncer l’Associació de Celíacs de Catalunya, que va denunciar que és una mesura discriminatòria.

Es mantenen els punts per a alumnes amb germans escolaritzats al centre

També es preveuen eliminar els cinc punts addicionals als infants amb familiars que són exalumnes del centre educatiu. En canvi, es mantenen per a aquells amb germans escolaritzats a l’escola o institut. Diu el Departament que es fa amb l’objectiu d’igualar les oportunitats per entrar en una escola o en una altra.