Hores després que es retiressin els 800 agents que han intervingut en la macroperació policial contra els narcopisos, hi ha hagut narcotraficants que han intentat tornar en pisos del Raval en els quals va actuar la policia. Ho ha pogut comprovar un equip del ‘bàsics’ mentre gravava un reportatge. Un presumpte traficant ha aprofitat que un equip de betevé entrava a una finca del carrer de la Cera on aquest dilluns al matí s’ha desplegat un dispositiu policial per reentrar a un narcopís desmantellat.

Mentre els paletes treballaven per tapiar l’immoble, propietat d’un banc, i davant l’estupefacció de veïns de la finca que eren al pis, l’home ha volgut recuperar droga amagada que la policia no havia intervingut. Al menjador, enmig de mobles destrossats i un escampall de roba al terra, ha desenroscat un dels llums del sostre on hi havia amagat un paquet, probablement de cocaïna. L’ha embolicat en una manta i ha fugit corrent escales avall.

Els veïns d’aquesta finca, aconsellats pels Mossos d’Esquadra, han optat ells mateixos per col·locar un cartell a la porta en què es pot llegir “narcopís tancat”. Així han evitat que els consumidors que en feien ús pugin al pis. També ha estat la comunitat la que s’ha fet càrrec dels costos de tapiar el narcopís per evitar una nova ocupació: “Li passarem la factura al banc, que sempre s’ha desentès del problema”, ha explicat un veí.

Una escena similar s’ha viscut també aquesta tarda en un altre pis desmantellat al carrer d’en Robador. Després de l’actuació policial, el propietari aquest matí ha fet acte de presència al pis, però la comunitat ha decidit pagar els paletes entre tots per poder tancar l’immoble com més aviat millor. Fins i tot el propietari ha donat les claus a una de les veïns perquè se’n faci càrrec.

Veïns a l’expectativa

Els veïns del Raval amb qui ha pogut parlar betevé celebren la macroactuació policial, tot i amb retrets per la tardança. Tant Acció Riera Baixa com Acció Raval, plataformes veïnals contra la inseguretat, demanen que les entrades dels agents es combinin amb un reforç dels programes de vessant social.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha explicat a betevé que, tot i el tancament d’una trentena de narcopisos, s’ha optat per no reforçar el dispositiu per atendre persones drogodependents perquè “al CAS Baluard no hi ha llista d’espera ni problemes d’espai” i els educadors treballen en torn de nit i de dia, i són capaços d’assumir qualsevol necessitat que sorgeixi.