La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) obrirà “molt possiblement” aquest dijous un centre de primera acollida a Barcelona. Tindrà 50 places. No se n’ha revelat la ubicació, per ò se sap que no serà a l’edifici ofert pel Govern espanyol. La DGAIA ha acceptat l’immoble, però ha assegurat que no està habilitat i que, per tant, no pot funcionar com a centre de primera acollida de menors sense referents familiars que arriben a Catalunya.

La directora de l’organisme, Georgina Oliva, ha afirmat que la situació de menors dormint a les comissaries se solucionarà aquesta mateixa setmana. Capital catalana al marge, la Generalitat habilitarà cinc centres d’emergència més a la resta del territori català. Seran de diferents tipus, en alguns casos els centres es reconvertiran per a aquest ús a causa de la situació actual.

Reunió de la Taula d’Atenció Integral

L’obertura del nou centre s’ha conegut en la reunió, aquest dimecres al vespre, de la Taula d’Atenció Integral als Menors sense Referents Familiars. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presidit la trobada. Hi han assistit també representants de diverses conselleries; membres de l’Ajuntament de Barcelona, com la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz; diferents entitats i col·legis professionals d’educadors socials, treballadors socials, psicòlegs i pedagogs.

Oliva ha celebrat la reunió mantinguda avui entre administracions i entitats socials. Ha explicat que era una “assignatura pendent” i que ha servit per “concretar i posar en marxa un pla d’actuació per fer front a l’emergència” actual. També ha insistit que la Generalitat té la “voluntat d’acollir tots els menors que calgui”.

La trobada ha arribat després que el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, digués que vol reformar el sistema de protecció de menors a Catalunya. L’objectiu és solucionar la falta de recursos per atendre els menors no acompanyats que arriben a Barcelona i que dormen a les comissaries de la ciutat. La Taula d’Atenció Integral als Menors sense Referents Familiars es va crear l’octubre del 2017. Va ser una resposta a l’increment de menors sense acompanyament que arriben a Catalunya.