(ACN) El director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, ha denunciat que s’estan multant persones que dormen al carrer i no tenen llar per no estar confinades durant l’estat d’alarma decretat per la pandèmia del coronavirus. En declaracions a l’ACN, Busquets ha explicat que tenen constància de com a mínim quatres casos en què això s’ha produït i ara l’organització està intentant documentar-ho. El director de l’entitat ha titllat la situació de “surrealista” perquè es multa persones que estan al carrer perquè “no tenen una altra opció”.

L’organització té un número de telèfon a disposició de les persones que visquin aquesta situació on els ajudaran a recórrer la multa.
Busquets ha afirmat que amb la denúncia d’aquesta situació no volen dir que hi hagi una instrucció política, sinó que passa perquè els agents “interpreten malament la situació o perquè no s’està especificant bé”. Ha afegit, però, que una situació similar es va donar amb la posada en marxa de l’ordenança de civisme a Barcelona.

Batlle: “La Guàrdia Urbana no té cap instrucció per denunciar”

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat que la Guàrdia Urbana “no té cap instrucció per denunciar persones sense sostre”. Batlle diu que en cas que s’hagi fet per error que es comuniqui el cas per poder-lo esmenar “immediatament”. Assegura que l’Ajuntament és molt conscient de la vulnerabilitat d’aquest col·lectiu i que treballa intensament per poder respondre a les seves necessitats. També demana que no s’enviïn missatges alarmistes com aquest “en moments tan complicats”.

“Els sensesostre no poden confinar-se”

El director d’Arrels ha afirmat que situacions com aquesta són la constatació de la “cascada de vulneracions” de drets dels sensesostre, a partir de la primera vulneració, que és la del dret a l’habitatge digne. Busquets ha afirmat que aquestes persones “no poden complir les recomanacions o obligacions que tenen la resta de ciutadans”, ja que no tenen on confinar-se i ha apuntat que molts d’ells són dels col·lectius vulnerables perquè tenen malalties cròniques.

Amb aquesta situació, els afectats poden posar-se en contacte amb el telèfon que Arrels disposa habitualment per ajudar aquells sensesostre que són multats o pateixen agressions. En aquests casos, l’entitat els ajuda a recórrer la multa, ja que ha alertat sobre l'”angoixa” que també els suposa tenir multes pendents i que en el moment en què comencen a sortir-se’n i a tenir feina i ingressos es poden trobar amb embargaments per fer front a aquestes multes.

Busquets ha lamentat que els recursos per atendre aquest col·lectiu “són insuficients” perquè ja ho eren abans de la crisi del coronavirus i ho són més després d’haver-ne tancat alguns. El director d’Arrels ha reconegut, però, que és conscient que s’estan fent “molt esforços”.

Entrevista a Ferran Busquets, director Arrels Fundació