(ACN/Redacció) L’organització Educo denuncia que el sistema de beques menjador a Catalunya no garanteix que hi accedeixi tota la infància en situació de vulnerabilitat. Per això —i en senyal de protesta— l’ONG ha instal·lat aquest dimarts un plat gegant buit a la plaça de la Universitat.

Educo subratlla que el preu del menjador a Catalunya és el més alt de l’estat, gairebé 7 euros per dia, mentre que el gruix de les beques només cobreix el 70 % del cost per a les famílies. Per aquest motiu, la portaveu de l’ONG, Pepa Domingo, ha reclamat millores perquè l’ajut arribi a més famílies i ha demanat més recursos.

El 100 % del cost es cobreix només en casos “extraordinaris”

Domingo ha explicat que només en alguns casos “extraordinaris” les beques cobreixen el 100 % del cost. La majoria de les beques que s’atorguen arriben al 70 % i les famílies tenen dificultats per pagar-ne el 30 % restant.

A banda, ha afegit que d’altres no hi tenen dret perquè es queden a les portes d’aconseguir-ne en superar el llindar de pobresa requerit per accedir-hi.

Algunes famílies acaben renunciant a la beca

Segons Educo, les famílies en risc de pobresa no haurien de pagar res per aquest servei, que consideren que hauria de ser gratuït. En el cas de Catalunya, per exemple, calculen que una família que rep el 70 % de la beca encara ha de posar prop de 360 euros de la seva butxaca, un preu “molt alt” per a una família amb ingressos baixos.

Per això, ha relatat Domingo, algunes d’aquestes famílies opten per utilitzar el menjador només alguns dies o, fins i tot, no anar-hi i renunciar a la beca. Davant d’això, Domingo demana més recursos per ampliar-ne la cobertura. 

Famílies que superen per poc el llindar, sense beca

A més a més, l’organització assegura que també hi ha casos de famílies que, tot i trobar-se en situació de pobresa, no compleixen, per poc, els requisits econòmics per accedir a una beca i això fa que es quedin sense l’ajuda. Per exemple, quan se supera per poc —per 100 euros, per exemple el llindar de pobresa. En aquest cas particular, Educo planteja que es pugui optar a una beca parcial per poder sortir del cercle de pobresa.

“El menjador escolar és molt més que assegurar un àpat complet, saludable i calent de dilluns a divendres“, subratlla la portaveu de l’organització a Catalunya. En aquest sentit, destaca que el fet de quedar-se a dinar a l’escola també permet als alumnes relacionar-se i tenir un espai d’esbarjo i contribueix a combatre l’abandonament escolar. Segons explica Domingo, hi ha nens que si no poden quedar-se a dinar a l’escola se’n van a casa, dinen sols i potser ja no tornen a la tarda.