Menjar en un menjador escolar
Foto: Paula Jaume

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) denuncien la situació límit en què es troba el servei de menjador escolar als centres públics. En un comunicat, aquesta entitat lamenta que l’augment de preus dels menús ha estat del 12 % en els darrers quatre anys i que, per contra, la inversió del Departament d’Educació en beques menjador es rebaixa un 15 % respecte al curs passat.

Menús diaris a 7,60 euros

Segons explica en un comunicat aquesta entitat, el preu del menú esporàdic puja enguany dels 7,19 als 7,60 euros diaris i el de l’alumnat fix passa dels 6,54 euros als 6,91. Expliquen que, segons el Departament d’Educació, hi ha dos factors que incideixen en aquesta variació: l’increment salarial previst al conveni col·lectiu del lleure i la inflació.

Menys beques menjador

L’aFFaC denuncia que la partida destinada a beques menjador passa dels 38 milions d’euros del curs 22/23 als 32 milions previstos per al curs 23/24. És una rebaixa del 15 %. L’entitat considera “inadmissible” que el departament no revisi el càlcul del preu màxim del menjador per protegir les famílies, quan el percentatge destinat al benefici industrial i al marge comercial de les empreses passa dels 0,14 euros als 0,15 per menú.

Denuncien la liberalització del sector

L’entitat afegeix que s’està duent a terme un procés de liberalització del menjador escolar perquè s’aparta les famílies de la gestió i organització del servei mentre es prioritza que ho facin empreses privades. També denuncien coaccions de determinats consells comarcals i demanen al Departament d’Educació que aturi el que qualifiquen de procés de desmantellament del menjador escolar.

El Departament d’Educació desmenteix les dades de l’aFFaC

El Departament d’Educació ha lamenta les informacions “falses” de l’Affac quan afirma que “la inversió del Departament d’Educació en beques menjador serà un 15 % inferior a la del curs passat” i ha convidat l’entitat a rectificar-les. Asseguren que aquest curs han concedit un 5 % més de beques menjador que l’any anterior.

Pel que fa a l’augment de preus dels menús, el departament assegura que no incrementar-lo “podria comportar automàticament una pèrdua de qualitat del servei, per inviabilitat econòmica”. Afegeixen que “cal assegurar la qualitat alimentària i vetllar per la qualitat educativa del lleure de migdia, mantenint les ràtios alumnes/monitor i el personal qualificat. El preu màxim ha de recollir el cost real del servei”. En qualsevol cas, segons Educació, es tracta d’un topall màxim de preu i les empreses prestadores del servei i l’entitat contractant “poden pactar un preu inferior per als menjadors escolars”.