El curs escolar 2023-2024 està a punt de començar i tot apunta que, de moment, ho farà amb una convocatòria de vaga el 6 de setembre. Els sindicats USTEC-STEs, la CGT i la Intersindical, mantenen la l’aturada prevista. En una entrevista al programa ‘Notícies en xarxa’, de la XAL, la portaveu nacional d’USTEC, Iolanda Segura, ha dit que els de Catalunya són “els docents més mal pagats de tot l’estat espanyol” i que no confia gaire en les propostes que puguin arribar des del Departament d’Educació.

“Fa molt de temps que estem perdent poder adquisitiu”, ha assegurat. Creu que per poder arribar a acords, abans cal millorar les condicions laborals i salarials dels docents. “Per nosaltres, revertir les retallades era primordial, per abordar després amb més intensitat altres qüestions com la inclusiva, el decret de plantilles o els currículums”.

Negociar el calendari escolar

Una altra de les qüestions que demanen els sindicats és poder negociar el calendari escolar, que per segon any ha avançat l’inici. “No hi estem d’acord”, ha dit. “No volem que la data de l’inici de curs la decideixi l’Administració de forma unilateral”. Per tot plegat mantenen la vaga prevista.

Concentració al Departament d’Educació

A menys de 48 hores de l’inici de curs els sindicats convocants de la vaga —USTEC, CGT i Intersindical— s’han concentrat a les portes del Departament d’Educació aquest dilluns al migdia. Durant uns minuts han tallat el trànsit a la via Augusta. Ho han fet poc després de la compareixença de la consellera d’Educació que ha explicat les principals novetats del curs. La consellera d’Educació, Anna Simó, ha assegurat que la seva voluntat “és revertir les retallades”. Ara bé, assegura que només ho farà quan sàpiga quins són “els escenaris pressupostaris”.

Crítiques al retard en els nomenaments

En una compareixença davant dels mitjans de comunicació han criticat el procés de nomenaments que s’ha retardat a Barcelona. Afirmen que el Consorci d’Educació els ha fet aquest dilluns i que això vol dir que molts mestres s’incorporaran als centres dimarts, només un dia abans de l’inici de curs. “L’avançament de calendari no es pot acceptar. Si no canvies el sistema de nomenaments no et plantegis començar el curs abans”, han afirmat. I asseguren: “Si no rebem una resposta, continuarem mobilitzant-nos”.