L’Ajuntament de Barcelona ha inaugurat una placa davant la casa on va néixer la lluitadora antifexista Mercedes Núñez Targa, al carrer de Santa Anna, número 5 del districte de Ciutat Vella. Núñez va pertànyer a les Joventuts Socialistes Unificades i al PSUC i el 1944 va ser deportada al camp de Ravensbrück. L’acte s’emmarca en la commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust i hi ha participat la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin.

Mercedes Núñez va ser tresorera del Club Femení i d’Esports de Barcelona, primera entitat esportiva catalana formada exclusivament per dones. Durant la República va treballar de secretària de Pablo Neruda mentre aquest exercia de cònsol de Xile a Barcelona. El 1939 va ser detinguda i traslladada a la presó de dones de Ventas, a Madrid, i condemnada a 12 anys i un dia de presó. Va sortir en llibertat condicional el 1942 i va fugir a França, on va ser internada al camp d’Argelers. Poc després es va incorporar a la resistència francesa fins al maig del 1944, quan va ser detinguda per la Gestapo i internada al camp de concentració de Ravensbrück. El 1945 va ser alliberada pels aliats.

Condecorada pel Govern francès

El Govern francès va condecorar Mercedes Núñez amb la Medalla Militar el 1959. Va participar en la creació del Partit Comunista de Galícia el 1968 i va retornar a l’estat espanyol el 1975. Va escriure el llibre ‘El carretó dels gossos. Una catalana a Ravensbrück’, on va narrar la seva experiència en aquest camp de concentració. Va morir el 1986 a Vigo.