Vaga de fam presos

La data d’inici del judici dels presos continua sent una incògnita i de fet, alguns advocats de les defenses han demanat al Suprem que, un cop en fixi la data, els doni marge per iniciar-lo. Aquest dimecres la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, va presentar un escrit de queixa al tribunal en què diu que “el lapse entre la notificació de l’assenyalament i l’inici de les sessions no hauria de ser, en tot cas, inferior a tres setmanes”. En un altre escrit, la defensa de Jordi Cuixart també ha demanat aquest dijous “temps suficient per preparar l’estratègia de defensa” apel·lant l’article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH).

betevé ha contactat amb diversos experts i hi ha disparitat d’opinions. L’advocat i professor de Dret Processal de la Universitat de Barcelona (UB), el doctor Alexandre Girbau, assegura que entre l’anunci de la data i el dia que realment comenci la vista oral han de passar com a mínim 10 dies hàbils, a la pràctica 14 de naturals, en base al què estableix l’article 184.2 de la Llei d’enjudiciament civil.

“[…] entre l’assenyalament i la celebració de la vista hi haurà d’haver, almenys, deu dies hàbils.”

Ara bé, altres experts en dret processal apunten que no hi ha establert cap termini concret i que, per tant, el Suprem té marge de maniobra. Jordi Nieva, especialista en dret processal, remarca, a més, que hi ha jurisprudència que permet iniciar la vista oral sense necessitat de fixar cap termini.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El judici dels presos polítics: tot el que has de saber” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-1-octubre-presos-data/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

És habitual traslladar els presos sense data de judici?

En els escrits, les defenses al·leguen al Suprem que traslladi els presos independentistes a Madrid aquest divendres i encara no hagi emès la interlocutòria d’admissió de proves i testimonis ni la data d’inici del judici. Sobre això, Girbau ha explicat que el tribunal, com a òrgan enjudiciador, és l’únic que té potestat d’ordenar el trasllat dels presos i ha assegurat que la Llei d’enjudiciament criminal “no marca terminis ni estableix prohibicions”. Per això, assegura que el trasllat d’aquest divendres “és legal”.

Ara bé, matisa que “no és habitual” posar els presos a disposició del tribunal si encara no hi ha dia d’inici de judici i, en aquest sentit, explica que tot “li fa pensar” que el Suprem ja té decidida una data, tot i que no l’hagi notificada a les parts.

1.835 fulls de les defenses

Fonts del Suprem apunten que el tribunal encara està estudiant els escrits de les defenses dels 12 acusats que sumen fins a 1.835 fulls, juntament amb els escrits de la acusacions (fiscalia, Advocacia de l’Estat i VOX, que fa d’acusació popular). Tot plegat, està allargant la deliberació del tribunal que primer haurà de plasmar en una interlocutòria d’admissió de prova quins testimonis accepta i després haurà de dictar la data d’inici del judici.

El tribunal vol estudiar minuciosament totes les demandes de les defenses i, sobretot, argumentar i motivar bé per què no accepten segons quins testimonis, entre els quals les defenses van demanar-li el rei Felip VI, l’expresident de Catalunya, Carles Puigdemont, o l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy.