L’obra teatral Trencadís en gris. Infants d’una guerra perduda’ és l’obra que els alumnes de l’Institut Lluís Vives han portat enguany al Casinet d’Hostafrancs. L’espectacle pretén apropar a l’espectador les vivències, els neguits i la confusió que van viure els infants després de la Guerra Civil. Durant la representació es tracten temes com l’absència de parents i amics o l’educació.

Procés de creació i testimonis

La preparació d’aquesta obra dura dos anys. El primer curs, els alumnes de primer d’ESO fan el procés de creació en un crèdit variable. La preparació dels bolos, sortides i tota la resta es fa l’any següent en una extraescolar que imparteixen professors del mateix institut. Una de les peculiaritats d’aquest espectacle és que, tal com explica Elisenda Cartanyà, coordinadora Donar Veu a la Memòria, “no és un guió en ús, sinó que és un recull de testimonis, diaris i cartes de gent que ho va viure en primera persona”.

L’espectacle està dividit en quatre escenes. ‘Vençuts’ tracta les sensacions i records que tenen els infants quan acaba la guerra i Barcelona és ocupada per l’exèrcit de Franco. A ‘Gana i treball’ es reflexiona sobre la fam, l’estraperlo i el treball precari i prematur de molts adolescents. A ‘Escola’ es parla sobre l’adoctrinament amb mètodes antics que fan enyorar els avenços aconseguits amb la República. I, finalment, a ‘Veus de lluna i celobert’ s’inspiren en l’esbarjo i els amics del carrer per reviure com els infants es creaven un món paral·lel per escapar de la realitat.

Donar Veu a la Memòria

Fa més d’una dècada que es va crear el grup Donar Veu a la Memòria, format per alumnes i professors de l’Institut Lluís Vives. Aquest projecte va sorgir de la necessitat d’explicar la cultura de la pau a l’alumnat de secundària. “La forma que vam trobar és a través de l’espectacle teatral, fent reviure als adolescents el que estan patint o han patit nens i nenes en conflictes bèl·lics”, explica l’Elisenda. Enguany, 35 persones —entre alumnes, de 1r d’ESO a 1r de batxillerat, i professors— han estat les encarregades de portar aquest testimoni als escenaris.