La Fundació Pere Tarrés i Fab-Lab Barcelona estan desenvolupant el programa Ambaixadors makers per acostar la tecnologia a centres que treballen amb joves i infants en situació de vulnerabilitat. L’objectiu és que els alumnes aprenguin a ser creadors tecnològics i també puguin difondre els coneixements apresos entre el seu entorn. Els participants aprenen a treballar amb diferents eines com impressores 3D, talladores de vinil o xips electrònics.

Durant el primer semestre del 2018 es va desenvolupar una prova pilot d’Ambaixadors makers als centres socioeducatius del Poble-sec i el Poblenou. Actualment el programa continua a la Fundació Albert, gestionada per la Fundació Pere Tarrés, i disposa del finançament de l’Ajuntament a través de Barcelona Activa.

Filosofia “do it yourself”

El programa Ambaixadors makers està dividit en tres fases: les primeres sessions ensenyen nocions d’electrònica als alumnes i a treballar amb diferents programes; després proposen als alumnes que desenvolupin un projecte tecnològic relacionat amb el seu entorn i se’n fa un seguiment a distància; i finalment el centre es queda amb tota una sèrie de material de producció per poder-lo incorporar a la seva activitat habitual. Xavier Nus, responsable de projectes TIC de la Fundació Pere Tarrés, explica que el projecte està basat en “el moviment maker, que és allò de fes-te tu mateix les teves coses”.