Els Mossos d’Esquadra, juntament amb la Guàrdia Urbana, ha detingut quatre membres d’una mateixa família -una dona i tres homes d’entre 25 i 62 anys- com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotació sexual. La policia els va arrestar el 14 de gener durant l’escorcoll de diversos domicilis del districte del Nou Barris. Dos dels homes arrestats estan a presó preventiva, mentre que la resta ha quedat en llibertat amb càrrecs.

Segons la policia, el grup criminal desarticulat captava les víctimes de Veneçuela, el seu país d’origen, tenint en compte la precària situació econòmica en què vivien i els oferia una falsa oferta laboral a Barcelona per fer de massatgistes. Ara bé, un cop a la ciutat, els detinguts les acollien als seus domicilis, els retiraven el passaport i les privaven de qualsevol llibertat de moviments. A més, els deien que per cobrir les despeses de viatge i hostalatge havien de pagar-los 12.000 euros en un màxim de tres mesos.

Davant la situació, les víctimes es veien obligades a exercir la prostitució amb jornades de fins a 16 hores seguides. Durant aquest temps, continuaven sota una situació de privacitat de llibertat i sempre anaven acompanyades dels seus explotadors. En cas que no es trobessin bé, no poguessin treballar o volguessin desistir, les obligaven a continuar sota l’amenaça de publicar imatges seves compromeses a les xarxes socials.

Les víctimes, ateses per la Unitat de Tràfic de l’Ajuntament

La policia creu que almenys van explotar sexualment cinc dones, tot i que la investigació continua oberta i no es descarta que apareguin més víctimes. Les cinc dones han estat ateses per la Unitat contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH) de l’Ajuntament de Barcelona que, en el primer any en funcionament, va atendre més d’un centenar de víctimes. Allà han rebut una atenció integral per garantir-los els seus drets.