Després de molts anys d’espera, la futura biblioteca de Sant Gervasi – Galvany ja té projecte. Se situarà als Jardins de Muñoz Ramonet. Concretament, una part estarà ubicada a la Torre del Marquès d’Alella, construïda per l’arquitecte Enric Sagnier, i l’altra serà soterrada. Segons l’Ajuntament, el projecte bàsic d’aquest equipament de 1.700 m² ha trigat a materialitzar-se ja que dos elements l’han condicionat: mantenir el jardí sota el qual s’ha de construir l’edifici i preservar un lledoner, un arbre catalogat.

Soterrada però lluminosa

L’entrada principal serà pel carrer de l’Avenir, tot i que també es podrà accedir-hi des dels jardins. Tot i ser soterrada per la part dels jardins, serà lluminosa ja que quedarà a peu de carrer. A la planta baixa hi haurà la zona d’accés, una àrea infantil i la sala d’actes, que s’ha hagut d’adaptar per tal de preservar les arrels del lledoner: “S’ha fet força estreta, amb una capacitat d’unes 70 persones”, explica Jordi Gual, director tècnic del Consorci de Biblioteques de Barcelona. La planta inferior l’ocuparan el fons de la biblioteca i les matèries de coneixement i ficció. Es vol que la Torre del Marquès d’Alella, de quatre planes, sigui un lloc on crear coneixement i compartir en comunitat, amb sales d’activitats, espais multimèdia, de “labs” i de suport.

Biblioteca reivindicada

Aquest equipament donarà servei a Sant Gervasi – Galvany, el barri més poblat del districte de Sarrià – Sant Gervasi, amb 47.000 habitants. Es tracta d’un equipament molt reivindicat en aquest barri ja que no té biblioteca. El projecte encara no té data d’execució i el govern del districte espera que sigui al proper mandat.