Amb el trasllat del CAP Raval Nord a la capella de la Misericòrdia ja assegurat, ara els veïns del Raval aprofiten per anar un pas més enllà en les seves reivindicacions urbanístiques. L’acord fet públic aquest dimecres, i que permetrà alliberar la capella per al centre de salut, inclou la construcció d’un edifici del MACBA a la plaça dels Àngels. Per l’Associació Xarxa Veïnal del Raval, les obres d’aquest espai han d’incloure un replantejament dels usos d’aquesta esplanada de granit, ara conquerida pels patinadors.

Les famílies de l’Escola Vedruna Àngels són a la llista de damnificades pel monocultiu de la plaça: “Amb el nen no ens hi estem gaire perquè hi ha molta gent patinat i em sembla una mica perillós“, explica la Sushmita tot sortint del centre. Segons ella, caldria construir una mena de “mur” per limitar l’espai dedicat al patinatge i posar una zona infantil. Miquel Martret, avi de l’escola, sí que intenta jugar amb el seu net a futbol a la plaça però admet que “s’ha d’anar esquivant els qui van fent salts”.

També s’afegeix a les queixes la Charo, membre de l’Associació Xarxa Veïnal del Raval, que explica que la plaça dels Àngels no forma part del seu passeig pel barri: “Soc jubilada i vaig a conferències de la universitat, però quan toca a la UB d’aquí al costat m’ho penso dues vegades“, assegura queixosa per l’actitud, diu, poc respectuosa dels patinadors. L’Ajuntament va intentar posar límits a aquesta activitat al març amb la prohibició de patinar-hi de nit, tot i que els cartells que mostren la normativa a la plaça aquest dijous eren il·legibles per les pintades i els adhesius que els cobreixen.

La idea de limitar l’espai per patinar a la plaça no és nova i, de fet, la direcció del MACBA va admetre un problema de convivència a la plaça i va assegurar el 2014 que treballaria per posar-hi solució. La pràctica de l'”skate” ja forma part de la naturalesa de la plaça, que des de fa anys és un aparador de la cultura urbana a Barcelona que crida l’atenció arreu del món: “Sempre hi podran faltar coses, però l’ambient que hi ha no el trobaràs a cap altre lloc de la ciutat“, explica un jove favorable a deixar la plaça tal com està.

Per reivindicar un rentat de cara a la plaça, aquest diumenge la Xarxa Veïnal del Raval, que agrupa diverses entitats del barri, ha organitzat una plantada d’arbres simbòlica i un concert a l’hora del vermut. Volen que, en el procés d’expansió del MACBA, s’inclogui un debat sobre què fer amb la plaça: “Hi hem de poder conviure tots, i això vol dir patinadors però també les famílies del barri”, demana Sonja Poehlmann, vicepresidenta de l’entitat. És una reivindicació urgent tenint en compte que al Raval hi ha la meitat d’espai públic per habitant si ho comparem amb la mitjana de la resta de Barcelona.