A finals del febrer del 2018, la mesquita del carrer del Japó va iniciar la seva activitat, però no va ser un camí fàcil. Diversos veïns van mostrar el rebuig a l’obertura del temple amb cassolades, pancartes i diverses protestes, algunes amb el suport d’organitzacions d’extrema dreta, com Democracia Nacional. La mesquita ja fa més d’un any que funciona i cada vegada està més integrada al barri gràcies a la lluita de la comunitat islàmica de Nou Barris i de les entitats del barri.

La Xarxa 9 Barris Acull ha volgut deixar constància d’aquesta lluita per solucionar el conflicte i afavorir la convivència entre la mesquita i els veïns. Per això, van encarregar al realitzador Pepe Rodríguez el documental: “La mesquita del carrer Japó, una experiència col·lectiva cap a la convivència en la diversitat”, que s’ha estrenat aquest cap de setmana durant les jornades de la Xarxa 9 Barris Acull.

“Volíem donar veu al màxim de gent, però deixant fora l’extrema dreta”

Lourdes Ponce, membre de la Xarxa 9 Barris Acull, explica que el documental era necessari per donar una visió positiva al conflicte: “Mirant tot el que havia sortit els mitjans, vam veure que no es veien reflectides les feines que vam fer les entitats i el barri per acollir la mesquita”. Assegura que és una història “dura”, però que ha tingut un bon final, per això, volen que la mesquita del carrer del Japó sigui un exemple de convivència: “Si ens unim i respectem els drets de les persones al final les coses s’aconsegueixen”.

El director del documental, Pepe Rodríguez, no coneixia el conflicte, per això va parlar amb moltes entitats i veïns per endinsar-se en aquesta història. L’objectiu del documental era donar veu a tots els agents implicats en el conflicte, per això compta amb el testimoni d’entitats, veïns, de l’Ajuntament o la Guàrdia Urbana, entre d’altres: “Volíem donar veu al màxim de gent possible, però deixant fora l’extrema dreta. Ja sabem que tenen molts altaveus a tot arreu i no ens interessava aquest punt de vista. Ja el coneixem, es van passar molts mesos davant de la mesquita donant la seva opinió.”

Balanç positiu de les jornades de la Xarxa 9 Barris Acull

El documental s’ha presentat durant les jornades que cada any organitza la Xarxa 9 Barris Acull i que giren al voltant del tema de la migració. Els organitzadors volien oferir un espai als veïns per reflexionar sobre la diversitat demogràfica dels barris i el repte de la convivència.

Entre divendres i dissabte s’han celebrat diverses conferències i taules rodones, que han comptat amb prop d’un centenar d’assistents.