Aquest dilluns se celebra el Dia Mundial de l’Endometriosi, una malaltia que afecta 1 de cada 10 dones en edat fèrtil i que ja s’ha convertit en la primera malaltia ginecològica, al davant del càncer de mama. En aquesta patologia el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original.

El biaix de gènere, darrere l’infradiagnòstic

Francesc Carmona, cap de Ginecologia de l’Hospital Clínic assegura que de mitjana es triguen vuit anys a diagnosticar l’endometriosi. Carmona assegura que el principal motiu d’aquesta demora és perquè “afecta només dones en edat fèrtil” i “pràcticament no s’ha estudiat”. Segons aquest especialista la simptomatologia és un dolor molt agut quan ve la regla, i la menstruació “sempre ha estat un tema tabú”.

Si l’endometriosi es diagnostica tard és perquè afecta només les dones i s’ha estudiat poc
Francesc Carmona, cap de Ginecologia de l’Hospital Clínic

Francesc Carmona explica que un dels motius perquè es triga tant a diagnosticar l’endometriosi -en algunes dones, dos anys, però en altres pot arribar a trigar-ne 16- és “perquè la societat ha normalitzat el dolor de la regla, que, a més, moltes vegades és del tot invalidant”. La regla, diu Carmona, no ha de fer mal. Si en fa, és que hi ha un problema.

El cap de Ginecologia del Clínic afegeix que l’infradiagnòstic també s’explica perquè els professionals de la medicina familiar “no remeten les dones a l’especialista, fan tractaments incomplets o incorrectes o no posen els mecanismes necessaris perquè la dona que acudeix a la consulta sigui diagnosticada correctament”. En aquest sentit, aquest professional creu que la societat en general i els metges en particular “han de fer un esforç educatiu”.

La regla no ha de fer mal. Si en fa, és que hi ha un problema
Francesc Carmona, cap de Ginecologia de l’Hospital Clínic

Un altre dels efectes de l’endometriosi és la infertilitat. Es calcula que entre un 30 % i un 40 % de dones amb endometriosi tenen dificultat per quedar-se embarassades.

El cas de l’Anna Bassols

A l’Anna Bassols, que treballa a Serveis Socials, li van diagnosticar endometriosi als 27 anys després del que descriu com “un dolor infernal de regla”. Aquella vegada va trucar una ambulància i li van dir que probablement es tractava d’apendicitis. Més tard, explica, una metgessa amb bon ull clínic li va dir que podia ser endometriosi. Agraeix tenir una mútua que li permet fer un seguiment de la seva malaltia. I explica que de tant en tant encara ha d’ingressar per les molèsties invalidants que té, que la deixen 10 dies “fora d’òrbita”.

Actualment, aquesta dona pren anticonceptius que li treuen el dolor però també fan que no tingui la regla. Això porta associat no ovular i, per tant, no pot tenir fills de forma natural. “La majoria de dones amb endometriosi hem d’acabar a reproducció assistida si volem ser mares”. És el cas de l’Anna, que ja n’ha fet tres intents fallits. A banda dels anticonceptius ha de fer una dieta especial lliure de gluten i lactis i necessita l’ajuda de l’osteopatia. “Tinc la sensació que treballo per poder conviure amb la malaltia” diu.

L’Anna és al darrere de l’organització de l’Endofest, un festival de música per “donar a conèixer la malaltia i trencar el silenci amb el qual vivim les afectades“. El certamen, al qual ja han confirmat assistència Judit Nedderman, Marion Harper o Buhos, se celebrarà el 30 d’abril a Premià de Dalt. @endofest2022.