(ACN) El Comitè d’Empresa del Parc de Salut Mar, del qual forma part l’Hospital del Mar, interposarà una denuncia davant la Inspecció de Treball per “incompliment” de la llei de riscos laborals. Els motius són la manca de material de protecció davant del coronavirus i les condicions de treball amb què hi han de fer front. El president del comitè, Xavier Tarragón, ha afirmat en roda de premsa telemàtica que “falten mascaretes, ulleres d’un sol ús, bates impermeables” i que quan hi ha material l’han de “reutilitzar”.

Tarragón ha afegit que no s’està fent la prova final al personal per saber si tenen o no coronavirus abans de reincorporar-se i que s’ha reduït el temps de confinament de 14 a set dies en cas de contactes positius. “Us imagineu a Batman sense la seva capa?”, s’ha preguntat Tarragón. Els treballadors no descarten la via judicial.

Manca de proves

Més enllà de la manca d’EPI, els treballadors també han denunciat que falten frotis per fer proves de la covid-19 entre els professionals sanitaris i que hi ha “canvis constants dels protocols”. En aquest sentit, el president del comitè ha detallat que en principi s’enviava el treballador 14 dies a casa confinat si havia estat en contacte amb un positiu, però que ara s’avalua el nivell d’exposició del treballador amb la persona infectada i, en funció d’això, es decideix si es confina o no.

D’altra banda, Tarragón ha assegurat que no es compleixen les recomanacions del Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut de fer un frotis final de comprovació per saber si un professional està o no infectat i es donen situacions en què es reincorporen treballadors sense saber com estan.

“S’ha de fer selecció de pacients”

Sobre si s’estan aplicant criteris de priorització entre els pacients greus, Lluís Recasens, doctor adscrit al Sindicat de Metges de Catalunya, ha reconegut que s’estan prioritzant pacients per edat i qualitat de vida i aquells de més de 80 anys o amb alteracions de la salut no s’ingressen a les unitats de cures intensives, ja que “no hi ha prou llits d’UCI ni respiradors”. “S’ha de fer una selecció”, ha afirmat, al temps que ha posat sobre la taula la “càrrega emocional” afegida que això suposa per als sanitaris.

Tot i això, la Laura, infermera de l’Hospital del Mar, ha assegurat que “s’intenta tirar endavant” aquesta gent que no entra a l’UCI i que es manté ingressada a planta “amb el material del qual es disposa”.

El Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona (PSMar) agrupa 4.000 treballadors i treballadores i, a més, de l’Hospital del Mar, en formen part l’Hospital de l’Esperança, el Centre Fòrum, el Centre Perecamps i el Centre Emili Mira, entre d’altres.

Clam per la manca de material de protecció

La denúncia del personal de l’Hospital del Mar se suma a les queixes d’altres treballadors sanitaris: la UGT ha demanat empara al síndic de greuges per a aquest tema i la Intersindical alerta que un 17 % de les persones infectades pel coronavirus són sanitaris. A més, des del Clínic també alerten de la manca de personal.