mascaretes

Ja fa dies que treballadors sanitaris i alguns sindicats deuncien la manca de material de protecció per als professionals que atenen malalts de coronavirus als hospitals. Ara el sindicat UGT ha fet un pas més i ha demanat empara al síndic de greuges. En una carta dirigida a Rafel Ribó, ha denunciat la situació que es viu als centres assistencials, hospitals, sociosanitaris, emergències mèdiques, transport sanitari i residències.

A la missiva expliquen que molts sanitaris “estan en contacte amb persones que han donat positiu en covid-19 i no han tingut prou material per protegir-se. Manquen mascaretes sanitàries adequades, equips de protecció, ulleres, guants, gels desinfectants i una neteja adequada”. El sindicat insisteix que és obligació de les empreses protegir els seus treballadors i que, a més, a tot plegat cal sumar-hi  la pressió assistencial i l’estrès psicològic que pateixen.

Afirmen que en molts casos “són els mateixos treballadors els que, amb el seu enginy, es doten d’elements d’autoprotecció” i que, fins i tot,  “alguns ciutadans, amb bona voluntat, els subministren mascaretes i/o altres estris, suplint les carències de materials de protecció que haurien de proporcionar les diferents empreses públiques i privades, actualment sota el control de la conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya”.

Canvis en els protocols

El sindicat UGT també denuncia que tant el Departament de Salut com el Ministeri de Sanitat “han anat publicant protocols que cada cop més rebaixaven el llindar de protecció”. Critiquen que en alguns àmbits s’estiguin donant instruccions per deixar les persones més grans a casa sense atenció mèdica “per un criteri economicista”. “Aquesta decisió no la pot prendre mai un professionals sense conculcar el codi deontològic i molt menys s’ha de carregar sobre les consciències dels professionals la decisió de qui pot viure i qui no”, remarca el sindicat. Sobretot, diu, “tenint en compte que estem en una situació que podia haver estat prevista i de la qual teníem bastants indicadors de la seva gravetat”.

Per tot plegat, demanen al síndic que requereixi a les conselleries de Salut i Treball de la Generalitat de Catalunya i al CatSalut “que es prenguin totes les mesures encaminades a garantir l’especial protecció de la salut física i psíquica del conjunt de professionals sanitaris”.

Aquest dimecres, un altre sindicat, en aquest cas la Intersindical-CSC ha exigit el correcte subministrament d’equips de protecció individual i que es facin proves generalitzades a tot el personal sanitari.