Maria José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries

La cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha afirmat que les unitats de cures intensives (UCI) són el “punt crític” del Govern espanyol i que les estan “vigilant de forma estreta”. Durant la roda de premsa posterior al Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus, Sierra ha explicat que s’ha augmentat molt la capacitat de les UCI respecte als 6.000 llits que hi havia fa unes setmanes.

María José Sierra ha dit que en algunes comunitats com Madrid estaven “notant una pressió menor a les UCI”, segons les dades d’aquest dimecres, però ha remarcat que havien de continuar vigilants els propers dies. Tot i això, ha aclarit que les dades de les UCI no són les mateixes a totes les comunitats autònomes perquè “no totes estan al mateix punt de la pandèmia”. De fet, segons l’últim informe del Ministeri de Sanitat, a Catalunya hi ha 1.769 pacients que han necessitat l’ingrés a l’UCI per coronavirus.

Fase d’estabilització de la pandèmia

Sierra ha afirmat que la disminució en l’augment de nous casos de coronavirus i de pacients ingressats en hospitals respecte als dies anteriors assenyala que estem en una “fase d’estabilització de la pandèmia”. Respecte a l’augment del nombre de morts per coronavirus en 864 persones i el total de 5.872 persones que han precisat l’ingrés a les UCI, Sierra assegura que són dades que parlen més de la xifra d’infeccions que es va produir fa tres setmanes i no del moment actual. Sierra també ha valorat com a dada més esperançadora el fet que 22.647 pacients ja han estat donats d’alta, que suposa un 22 % dels casos notificats de coronavirus.

Simón compareix telemàticament

Durant la roda de premsa, també ha intervingut per videoconferència el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, que ha hagut d’absentar-se de les últimes reunions després de donar positiu per coronavirus. Segons Simón, actualment “ens trobem al pic de la pandèmia i estem descendint”, i “el repte ara és garantir la cobertura adequada de tots els pacients”.