La consellera de Salut Alba Vergés, ha tornat a insistir que el protocol per atendre pacients contagiats pel coronavirus sempre segueix criteris clínics. Vergés, que ha comparegut a la roda de premsa diària de la Generalitat (en què també hi participen Meritxell Budó i Miquel Buch),  ha respost a les demandes dels periodistes, que entre altres qüestions, li han preguntat sobre el document del SEM al qual va tenir accés betevé aquest dimarts. Vergés ha ressaltat que “sempre es posa al capdavant el criteri professional dels qui estan a primera línia”. La consellera ha remarcat que “es pot sobreviure al coronavirus amb 93 anys”, posant com a exemple el cas d’un home de la Seu d’Urgell que ha superat recentment la malaltia.

Això demostra, diu, que sempre es fa el millor per al pacient, tenint en compte molts indicadors, no només l’edat. Ha explicat que “la intensitat terapèutica no marca el que és millor per a les persones” i que els condicionants dels pacients (patologies, estat, edat) també hi compten a l’hora d’optar per un tractament o altre. Uns criteris clínics que se segueixen sempre i no ara, només per la crisi del coronavirus. Una idea que també ha remarcat el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, aquest dimecres. Vergés ha reiterat que “el coronavirus és un virus inhumà, que no permet acompanyar les persones ni fer el dol”.

La consellera també ha explicat que ja han arribat a Catalunya 25.000 tests (que ha adquirit la Generalitat) i que aviat es posaran a disposició dels centres sanitaris, previsiblement aquest dijous. Ha afirmat que encara no tenen notícies dels tests ràpids que havia d’adquirir el Govern espanyol per a les diferents comunitats autònomes.

El govern demana “no abaixar la guàrdia”

La portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha remarcat que ara més que mai és necessari “no abaixar la guàrdia”. La consellera ha explicat que en els propers dies les dades faran preveure, a poc a poc, un escenari més optimista. Una situació “que es va produir a Itàlia, que va fer relaxar les mesures de confinament i que va generar nous brots del virus”. Budó ha dit que “no hem de caure en el mateix error” i mantenir el confinament total de tota la població.