Les autoritats sanitàries i els professionals alerten des de fa dies del col·lapse del sistema sanitari pels efectes del coronavirus. La proximitat del pic de contagis preocupa als hospitals, que ja a hores d’ara estan desbordats i treballant molt per sobre del ritme habitual i en condicions d’estrès. En una entrevista a betevé, el cap d’Urgències de l’Hospital Clínic, Ernest Bragulat, ha explicat que si bé hi ha manca de material, sobretot respiradors, també estan amoïnats per la falta de personal per donar resposta als nombrosos ingressos hospitalaris que hi ha diàriament.

Gairebé tot el Clínic, per al coronavirus

Actualment bona part de l’Hospital Clínic es dedica a tractar els pacients de coronavirus. Tal com ha dit Bragulat, es treballa amb la hipòtesi que el pic de contagis de la pandèmia arribi entre finals d’aquesta setmana i la que ve. Per a llavors “necessitem un volum alt d’infermers, metges i auxiliars“. Precisament, ja fa dies que per afrontar aquest moment a l’Hospital Clínic han reforçat la plantilla amb llicenciats en Medicina i Infermeria del darrer any, residents que s’incorporaven al maig i estudiants de cinquè de Medicina i tercer d’Infermeria. Malgrat tot, potser no n’hi haurà prou perquè “la demanda canvia i al cap de dos dies la previsió de personal no serveix”. A tot plegat, s’hi afegeix el fet que una part dels treballadors acaben sent baixa per la covid-19 i això fa minvar els efectius.

Derivació de pacients lleus

En paral·lel al reforç del personal, l’hospital ha adaptat espais per convertir-los en UCI i s’ha esponjat l’activitat gràcies a la col·laborció de la Dexeus, la Plató, el Sagrat Cor i la Teknon i l’habilitació de 300 llits de l’Hotel Catalonia, encara a mitja capacitat. A aquests espais s’hi estan derivant els pacients més lleus per donar aire al Clínic.