La gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, ha explicat en una entrevista a betevé que, després d’analitzar les dades sobre el coronavirus a la ciutat, han identificat el perfil d’home gran i amb pocs recursos socioecònomics com el més fràgil davant del coronavirus. L’ASPB ha comprovat com els homes d’edat avançada de la ciutat tenen moltes més probabilitats d’emmalaltir i de morir que les dones per la covid-19. Això, segons Borrell, s’explica perquè històricament els homes han begut i fumat més, i també han tingut més malalties cròniques.

A més de ser home, l’altre factor determinant per tenir més possibilitats d’infecció és la situació socioeconòmica. Els barris més pobres són els més castigats, en proporció, per la malaltia. Factors com tenir un habitatge petit o una feina precària amb poques mesures higièniques i impossibilitat de fer teletreball, fa que augmenti la probabilitat de contagi. També hi influeix l’ús del transport públic per anar a la feina, cosa que, segons Borrell, tampoc no ajuda a prevenir la malaltia.

Esperant 19.000 tests des de fa un mes

Des de l’Agència de Salut Pública expliquen que dels 20.000 tests que va encarregar el consistori fa quatre setmanes només n’han rebut 1.000. Amb aquestes proves tenen la intenció de fer un mostreig de malalts seguint els casos dels treballadors essencials de l’Ajuntament. Borrell, però, no sap si podran fer aquest estudi perquè, si la Generalitat no disposa de tests per a les residències, els destinaran als geriàtrics de la ciutat.