quarantenes escoles

Diverses entitats en defensa dels drets de la infància, com Save the Children, aplaudeixen l’anunci de deixar sortir els menors al carrer de manera controlada en la crisi sanitària del coronavirus. Creuen que les mesures adoptades fins ara han estat adequades “per preservar el dret a la salut i la cura de la infància” però que en aquest moment “ja és necessària una flexibilització per garantir el seu benestar”.

L’ONG Save the Children recomana al Govern que els menors puguin fer una sortida diària d’una hora en un radi d’un quilòmetre del domicili, inclosos espais verds, i mantenint tancats els parcs infantils. Ho ha demanat després que el president Pedro Sánchez anunciés aquest dissabte la sortida ordenada dels infants durant el confinament a partir del 27 d’abril, i després que el govern català hagi preparat una proposta de pla per organitzar la sortida dels nens i nenes.

Dos torns de sortida per conciliar amb la feina dels progenitors

L’entitat sol·licita que es fixin com a mínim dos possibles torns de sortida en cas que s’estableixin horaris, per tal que permeti la conciliació amb el treball presencial o teletreball dels progenitors. També és recomana que es prioritzi els infants de zero a sis anys, ja que “segons els experts són els que necessiten un major nombre d’hores d’activitat física al dia“.

Pel que fa els adolescents de 13 a 17 anys, l’ONG considera que cada família ha de valorar si el menor té prou autonomia per sortir al carrer sol, i que les primeres vegades de sortir també anar acompanyat per un progenitor i marcar una ruta junts o acordar tasques com passejar el gos o baixar el reciclatge.

Save the Children demana que es respecti el distanciament social amb la resta de gent del carrer i que es proporcioni tant als menors com als seus cuidadors material de prevenció adaptat, màscares i guants, explicant en un llenguatge molt senzill el seu ús.

L’estrès posttraumàtic és quatre vegades més alt en infants

“Cal destacar la importància que té l’activitat física en el desenvolupament dels infants i adolescents i sobre els efectes duradors del confinament en el seu benestar psicològic”, explica Emilie Rivas, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children a Catalunya. De fet, recorda que la síndrome d’estrès posttraumàtic és quatre vegades més alta en infants confinats durant una crisi sanitària, i gairebé la meitat dels casos apareixen abans dels 14 anys. A més de l’estrès posttraumàtic, la confusió i la ira són símptomes que poden aparèixer durant el confinament, sobretot en menors que no tenen espais amples ni llum natural a les seva llar.

Sortides en horaris saludables

Per la seva banda, la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, l’entitat que recull la feina feta a la Iniciativa per la Reforma Horària, ha fet una crida a establir uns horaris de sortida al carrer per als nens i nenes que tingui uns horaris saludables. Es basen en informes fets durant sis anys amb més de 20 experts amb les millors pautes horàries per a la ciutadania.

  • 11-13 h: 0-6 anys (acompanyats d’un adult)
  • 15-17 h: 6-13 anys (acompanyats d’un adult)
  • 17-19 h: més de 16 anys