Els serveis municipals que atenen els infants es mantenen actius malgrat que hagin hagut de tancar les instal·lacions pel coronavirus. L’acompanyament que feien els CDIAP (centres de desenvolupament infantil i atenció precoç) a les famílies amb fills d’entre zero i sis anys que tenen alteracions en el desenvolupament o risc de tenir-ne, el continuen fent ara de forma telemàtica.

Consells per passar millor el confinament

Els professionals fan un seguiment personalitzat als usuaris del centre, però també donen algunes pautes genèriques que poden servir a totes les famílies:

  • Controlar la quantitat de sons i materials de l’ambient per afavorir la tranquil·litat
  • Limitar l’ús de pantalles i joguines amb llums, especialment abans d’anar a dormir
  • Parlar amb un to de veu calmat i reposat
  • Afavorir el contacte amb materials tous com coixins, matalassos o teles
  • Fer banys calents que ajudin a relaxar el to muscular i el cos, així com practicar massatges, carícies i pressions en diferents parts que hi contribueixin
  • Fabricar espais contenidors dins dels quals els infants se sentin confortables i resguardats, ja sigui amb llençols, mantes o altres materials que hi hagi a casa

Més de 2.400 contactes telemàtics

Des del 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, els CDIAP han fet 2.431 contactes per via telemàtica, ja que els dos centres que tenen a Ciutat Vella i Nou Barris estan tancats. També s’han realitzat 722 entrevistes.

Els professionals els han fet arribar vídeos i materials pensats per atendre les necessitats de les famílies en aquesta situació extraordinària del confinament. Els ofereixen consells de psicomotricitat, estiraments, massatges abdominals, contes o cançons.

També s’han lliurat 52 informes per facilitar que aquells infants que ho requereixin puguin sortir al carrer, sempre amb l’acompanyament d’un familiar. I s’han ofert consells per facilitar la contenció emocional i, en cas de detectar situacions de vulnerabilitat o de risc, s’han canalitzat a través dels centres de Serveis Socials.