nens amb mascareta a una escola

El debat sobre els protocols de la covid a les escoles i centres educatius està sobre la taula i, fins i tot, el Departament de Salut es planteja reduir o eliminar els test d’antígens als contactes estrets dels positius. Més enllà del que en diuen les famílies, la comunitat educativa i els professionals que hi treballen, des de l’àmbit sanitari, alguns pediatres també consideren que cal actualitzar els protocols. En declaracions a la ràdio de betevé, Carlos Rodrigo, director de pediatria de l’Hospital Trias i Pujol ha assegurat que fer aquestes proves “no aporta res des del punt de vista mèdic” i Pepe Serrano, coordinador del grup de vacunes de la Societat Catalana de Pediatria, afirma que el criteri s’ha de revisar i canviar perquè “tallar la cadena de transmissió ara és absolutament inviable”.

“El que hem de fer és protegir la població de risc”

El director de pediatria de l’Hospital Trias i Pujol considera que fer proves massives a les escoles és contraproduent: “Els fem nosa impedint que vagin a l’escola”, i això no té cap benefici sanitari. “Si un nen té mocs, el diagnòstic de covid no aporta res”, afirma Rodrigo, i conclou que el que cal és “saber que la població de risc està protegida”.

En la mateixa línia, el coordinador del Grup de Treball de Vacunes de la Societat Catalana de Pediatria, Pepe Serrano, ha subratllat que els protocols estan caducats. “El pla que teníem el 2020, dos anys després no serveix i s’ha de canviar”. Els test d’antígens als nens i nenes contactes d’un positiu ja no permeten tallar la cadena de transmissió, afirma.

Altera la salut emocional dels infants

Maria Grau, experta en epidemiologia i salut pública també està a favor de la revisió d’aquests protocols. “Hem de prioritzar la salut emocional dels infants”, recorda, i insisteix que un alumne sense símptomes es quedi a casa simplement perquè dona positiu altera el seu dia a dia.

test d'antígen a un nen pel coronavirus

El síndic de greuges també en demana la revisió

Qui també n’ha demanat una revisió és el síndic de greuges, que considera que s’ha de valorar si les mesures vigents són “efectives, necessàries i proporcionals” en relació amb el dret a l’educació. També alguns experts creuen que cal relaxar la gestió de la covid als centres educatius. L’investigador del grup BIOCOM-SC de la UPC Daniel López Codina perquè “el cost per als docents és enorme”.