L’Hospital de la Vall d’Hebron ha fet tres trasplantaments de pulmons a una mateixa persona, una noia de 24 anys afectada de fibrosi quística. Aquesta és la primera vegada a Espanya que una persona se sotmet tres vegades a la mateixa operació, després que el seu cos rebutgés els dos primers trasplantaments. En aquest sentit, el cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar del Vall d’Hebron, el doctor Alberto Jauregui, ha explicat que “no es duu a terme per la malaltia inicial, sinó pel risc que suposa per a la persona respirar amb uns pulmons que el seu organisme ha deixat d’acceptar”.

La pacient pateix fibrosi quística, una malaltia genètica que afecta els pulmons, l’aparell digestiu i altres òrgans del cos i que pot tenir risc vital, alhora que afecta la qualitat de vida dels qui la pateixen. Aquesta malaltia, que afecta sobretot infants i joves, és la tercera causa de retrasplantament.

La pacient va ser diagnosticada quan tenia mesos. Van fer-li el primer trasplantament el 2016, quan tenia 19 anys, però només tres anys després va tornar a ser intervinguda perquè el seu cos presentava “rebuig crònic” als pulmons nous. La situació de rebuig es va tornar a repetir pocs anys després i ara se li ha fet el tercer trasplantament. En la intervenció, de quatre hores i mitja, hi van participar un equip multidisciplinari integrat per 17 professionals, entre els quals cirurgians toràcics i cardíacs, anestesiòlegs o personal d’infermeria.

El Vall d’Hebron, pioner en retrasplantaments

Trasplantar els pulmons a una persona que ja n’havia rebut uns altres és una intervenció que es coneix com a retransplantament. Es tracta d’una “cirurgia molt complexa”, en què augmenten tant les complicacions quirúrgiques com les immunològiques i infeccioses. Per això, els pacients que s’hi poden sotmetre se seleccionen cas per cas: està indicat en persones joves de qui en depèn la vida.

El retransplantament representa només el 4 % del total de trasplantaments que es fan a escala mundial”
Laura Romero, cirurgiana del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar del Vall d’Hebron

L’Hospital Vall d’Hebron és punter en aquest tipus d’intervencions de pulmó. És un dels set centres que en fan al conjunt de l’estat i, de fet, el que n’ha fet més en els darrers 10 anys. En l’última dècada, s’han fet 82 retransplantaments a Espanya, 26 dels quals al Vall d’Hebron. Representen un 31,7 % del total.