“Els nens no seran el problema aquest Nadal“, segons el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron, Pere Soler. En declaracions al programa ‘reset’, de betevé, Soler s’ha mostrat partidari de “treure’ls de l’equació” i “minimitzar l’impacte” que tenen en els menors les restriccions imposades arran de la pandèmia del coronavirus.
Coincidint amb l’anunci de les noves mesures del Govern català de cara a la celebració de les festes, Soler ha recordat que els infants “s’infecten menys i transmeten menys” la covid-19, tal com ja apuntava un estudi del seu departament. Per això, ha defensat la necessitat de “relaxar” les mesures que es prenen en relació amb aquest segment de la població.
Els menors, transmissors d’un 15 % dels casos
Pere Soler ha posat algunes dades damunt la taula per reforçar les seves afirmacions. Per exemple, ha subratllat que només entre un 2 % i un 3 % dels contagis s’han produït a les escoles, mentre que prop del 60 % han estat a l’interior dels domicilis.
Un 7 % dels nens de 0 a 3 i de 12 a 18 anys han donat positiu per coronavirus, mentre que els que tenen entre 6 i 12 anys tenen una taxa de positivitat del 4 %. I, pel que fa a la capacitat de transmetre de malaltia a l’interior dels domicilis, “es mouria entre el 8 % en els menors de 16 anys i un 15 % en els més grans“. Per tant, segons Soler, “no són transmissors importants, comparats amb un adult”.
La responsabilitat, dels adults
Per Soler, “la recomanació principal és que els adults tinguem clar que ens hem d’ajuntar amb el menor nombre de persones possible i, si pot ser, limitar-nos al nostre entorn familiar de primera línia”. Segons el doctor, cal ser “capaços de crear dins del domicili un entorn de Nadal proper buscant totes les alternatives”.
L’angoixa dels infants
Malgrat aquestes dades, el coordinador del Comitè d’Infància i Adolescència del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Roger Ballescà, ha explicat que “el que més angoixa els infants no és tenir la malaltia, sinó ser-ne transmissors i portar el virus a casa”. En aquest sentit, ha afirmat que “li pots dir a una criatura que no hi ha perill, però si després li fas posar-se la mascareta i allunyar-se dels avis el que percep és que és perillós“.
Les dificultats, segons les edats
Segons Ballescà, “en general la infància ho està portant bé“, alhora que sosté que “és dels sectors que millor entén i compleix la normativa“. Tot i així, el psicòleg adverteix que, en primera infància, les dificultats se solen manifestar en “els hàbits de la son, alimentaris o un aferrament excessiu als pares“.
En una segona infància, se solen produir “desconcentració, por, angoixa i problemes de conducta“. Mentre que, ja en l’adolescència, s’han observat “ansietat, aspectes depressius i un excés d’ús de tecnologies“, a més d’un “repunt important dels trastorns de la conducta alimentària“.
Tranquil·litzar els menuts
Per tot plegat, el coordinador del Comitè d’Infància i Adolescència del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya considera important que els adults “tranquil·litzem” les criatures “no només a través de les paraules, sinó també de les actituds”. En aquest sentit, Ballescà diu que “si nosaltres estem tranquils, però també al mateix temps som responsables, la criatura estarà tranquil·la“.
Com s’ho faran les famílies nombroses?
Al ‘reset’, hem conegut el cas de la Rosario, mare d’una família nombrosa. Ella i la seva parella tenen sis criatures d’entre un i nou anys i assegura que “és impressionant com ho han assimilat, ho saben portar molt bé“. Per Nadal no tenen previst trobar-se amb ningú més: “Nosaltres ens fem la festa a casa i ens deixem portar per la senzillesa dels nens“.