El Departament de Salut té clar que vol augmentar i agilitzar els tests PCR. Per això, aquest diumenge la consellera, Alba Vergés, ha anunciat que en els cribratges a instituts els pacients podran començar a recollir ells mateixos la mostra de la PCR. Això sí, un professional supervisarà el procediment i després incorporà les mostres en el circuit d’anàlisi habitual. Segons ha explicat Vergés, es tracta d’un procediment senzill, en què la persona s’ha de fregar les dues narius durant uns cinc segons cadascuna. La diferència principal és que aquestes mostres es treuen del nas, i no de la faringe. Per això, en aquest cas es pot recollir la mostra amb una mínima explicació i coneixement.

Aquest dijous, Argimon ja havia anunciat que es començaria a implementar aquesta tècnica a les residències de gent gran, en aquest cas per als professionals que hi treballen. Aquest diumenge, la consellera ha explicat que la idea és que aquests professionals es puguin fer la prova cada 15 dies o tres setmanes. D’aquesta manera es vol evitar que el virus pugui entrar a les residències: “Els tests han de ser sistemàtics, sovintejats per evitar l’entrada del virus en unes institucions complicades, on sabem que quan el virus hi entra pot afectar molt les persones que hi viuen”.

24.000 tests al dia

Les automostres haurien de permetre fer molts més tests i reduir, per tant, la càrrega de feina dels sanitaris. Precisament, la pressió assistencial ja es nota de nou als hospitals. En les últimes hores s’han notificat més d’un centenar d’ingressos nous per coronavirus. Ara mateix, hi ha 1.200 persones en llits d’hospitals. D’aquestes preocupa especialment l’increment de crítics a les UCI, que ja en són més de 200, una xifra que no vèiem des de finals de maig.

Actualment es fan uns 30.000 tests PCR cada dia. Ara la intenció és fer-ne 24.000 més diàriament. A més, a partir d’aquesta setmana es preveu que els CAP comencin a utilitzar els tests d’antígens, que permeten tenir els resultats en només 15 minuts.

“Només les coses imprescindibles”

Vergés ha tornat a reclamar als ciutadans que només facin les coses imprescindibles i que intentin evitar al màxim la interacció social. “Podem anar a l’escola, a l’institut, a treballar, però intentem evitar al màxim els contactes”, assenyala Vergés. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que quedar-se a casa és la millor manera d’ajudar el sistema sanitari per tal que els professionals no tinguin tanta pressió, com va passar durant la primera onada. “No podem permetre’ns deixar de fer aquelles atencions no covid”, ha conclòs.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a