En Josep, de 68 anys, ha abandonat l’UCI de l’Hospital de Barcelona després de 75 dies ingressat per coronavirus. Així, i acompanyat d’un vídeo, ho ha compartit a les xarxes socials en Genís Carrasco, cap clínic de l’UCI de l’hospital.

En Genís explica que en Josep és el primer pacient de covid-19 que va haver d’intubar a causa de les complicacions del seu cas i que, ara, celebra, es tracta del darrer pacient donat d’alta de l’UCI durant la primera onada epidèmica.

“Fa trenta anys que treballo en aquesta UCI, i de fet, em falten només tres mesos per jubilar-me”. En Genís “les ha vist de tots colors”, de fet, ha experimentat dins les seves pròpies carns situacions com l’atemptat etarra a l’Hipercor o la pobresa sanitària extrema en diversos viatges al Sàhara, però “mai havia viscut una situació com la que estem vivint”, confirma.

“Els herois de veritat són els pacients i la família”

La història del Josep, relata, ha aconseguit commoure’l tant a ell com a tots els seus companys sanitaris, que després de 75 dies amb el pacient, afirmen que és “inevitable establir-hi uns lligams emocionals importants”. Carrasco explica que sovint els metges “són vistos com els herois de la situació”, però ell té molt clar que, situacions com la del Josep, “li obren els ulls” i li fan veure que “els herois de veritat són tant els pacients com la família”. “La perseverança i la lluita d’en Josep, i la constància de la seva família, amb qui manteníem contacte cada dia,” han estat els veritables motius que l’han salvat, explica Carrasco. Aquests 75 dies, “han estat una muntanya russa de dies bons i de dies dolents, però ara celebrem més que mai que tot hagi arribat a bon port”, relata.

“Va patir totes les complicacions del virus”

En Genís descriu el Josep com “un home sa, esportista i sense patologies prèvies”. El motiu pel qual va haver-se d’estar 75 dies a l’UCI va ser per la duresa amb la qual el virus va atacar-lo. “Mai havia vist unes imatges de destrucció pulmonar com les del coronavirus”, explica Carrasco, i afegeix que en el cas del Josep, la pneumònia va ser molt violenta. “El pacient tenia els pulmons blancs quan el vam ingressar, ja va entrar a l’UCI en estat greu”, i a poc a poc, diu, va anar encadenant una darrera l’altra “totes les complicacions” que comporta la malaltia, com una infecció pleural o desnutrició.

L’Hospital de Barcelona, cap a la normalitat

“L’Hospital de Barcelona ja assumeix la normalitat a poc a poc”, relata Carrasco. Entre un 80 i un 90 % dels pacients que es troben ingressats a l’UCI són malalts habituals i, en aquests moments, només hi ha dues persones ingressades per coronavirus. “Nosaltres no hem deixat mai d’atendre pacients, per exemple, de càncer, però ara, ja veiem que la majoria de persones ingressades, hi són per problemes i patologies habituals.”

Un missatge de consciència

Carrasco conclou que ara “és fonamental seguir les recomanacions de Salut per evitar fer passes endarrere”. “Nosaltres (el personal sanitari) serem allà”, explica, però demana a la societat que “no podem fallar” a totes els experts “que s’hi han deixat la pell i a totes les persones que han patit aquesta malaltia”. Explica que és fonamental no perdre el respecte al virus, ja que “segueix entre nosaltres”.