Els usuaris de l’ONG La Merienda, a la Dreta de l’Eixample, s’han triplicat arran de la crisi de la covid-19. Ara hi ha prop de 300 famílies que s’hi adrecen per obtenir lots d’aliments. A més, mentre no es recuperi la normalitat, l’entitat no pot fer els berenars presencials, que agrupaven prop de 120 persones sense recursos.

La Merienda va iniciar el projecte fa uns sis anys i des d’aleshores acompanyen psicosocialment persones sense sostre ni recursos mínims. Habitualment organitzen un berenar dos cops per setmana en un espai que els cedeix la parròquia al claustre de la Concepció.

Més del triple d’usuaris i amb un perfil nou

Amb la situació derivada de la pandèmia, molta gent s’ha quedat sense ingressos, sobretot els que treballen en serveis a domicili o neteja, o estan en espera de cobrar un ERTO. Això ha fet que als 80 o 90 usuaris habituals, la majoria persones adultes soles, s’hi hagin afegit uns 200 usuaris més, però amb un nou perfil. Ara la major part són famílies de quatre o sis membres. La majoria dels nous usuaris hi han contactat a través de les xarxes socials.

Tot i que molta feina la fan telefònicament, els lliuraments d’aliments els continuen fent al claustre de la Concepció. Els lots els fan amb donacions d’empreses i amb el suport del Banc d’Aliments, que ha batut rècord de persones ateses.

La pandèmia també ha portat oportunitats de feina

Des de l’inici de l’estat d’alarma, l’ONG ha fet set insercions laborals, en residències, hospitals i supermercats, i ja està preparant currículums per encarar la fase 2. Tenen 87 persones que busquen feina, la majoria en el sector de serveis.