La Fundació La Caixa invertirà prop de sis milions d’euros a l’Hospital Clínic en els propers cinc anys. Aquests diners es destinaran a potenciar la recerca de primer nivell, a programes destinats a millorar l’assistència de pacients i familiars en el tram final de la vida, i a impulsar la carrera postdoctoral dels metges que vulguin compaginar l’assistència clínica amb la recerca. Totes dues institucions, La Caixa i l’Hospital Clínic, han signat un conveni de col·laboració aquest divendres en què queden recollits tots els àmbits d’inversió.

Unitat de recerca en immunoteràpia, pionera a Europa

En el camp de la recerca, els diners permetran crear una nova unitat dedicada a la recerca en immunoteràpia del càncer que serà pionera a Europa. Aquest tipus de recerca en immunoteràpia cel·lular és una de les més prometedores i innovadores en el tractament de càncer i l’objectiu és que permeti desenvolupar tractaments personalitzats a pacients amb diferents tipus d’aquesta malaltia dins del sistema sanitari públic. La intenció és que aquesta unitat pugui tractar prop de 100 pacients a l’any amb una teràpia personalitzada i menys agressiva.

El conveni entre les dues institucions també amplia a l’Hospital Clínic el programa d’atenció integral a persones amb malalties avançades, que ja fa 10 anys que funciona, i que ha atès més de 360.000 persones entre pacients i familiars. Aquest servei estarà format per dos psicòlegs i un treballador social. L’objectiu és oferir acompanyament i suport emocional, social i espiritual a les persones amb malalties avançades o que reben cures pal·liatives.

Ajudar a combinar l’assistència mèdica amb la recerca

El Clínic també posarà en marxa el programa BITRECS que vol ajudar els metges que vulguin compaginar l’assistència clínica amb la recerca de primer nivell. Aquest any es farà la segona convocatòria d’aquest programa. Els beneficiaris, que són professionals postdoctorals, tindran l’oportunitat de dedicar-se de forma més intensa a la recerca durant tres anys. Aquest temps inclou una una estada d’entre un any i un any i mig en un centre estranger, i la resta a l’IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer), ubicat a Barcelona.