L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha avisat sobre la verola del mico i la possibilitat que la també coneguda com la “monkeypox” acabi sent una malaltia endèmica. “Som a la vora d’un precipici on la contenció de la verola del mico és, en poques ocasions, possible”, ha alertat. Per això, ha fet una crida a prendre “mesures extraordinàries” per evitar que la malaltia passi a una fase endèmica i a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que actuï amb urgència.
Mitjà assegura que s’ha confirmat la transmissió per “contacte íntim” i que el període infecciós pot allargar-se fins als 21 dies. Això, diu l’expert, “permetria sens dubte la transmissió sexual de la xarxa si la taxa de canvi de parella sexual és prou alta”. Ara bé, també demana “no centrar-se només en les xarxes sexuals” i anar més enllà.
“No hi ha sentit de la urgència”
En aquest sentit, en un fil a Twitter, l’epidemiòleg lamenta que “no hi ha sentit de la urgència” i que les vacunes “no estan disponibles”. Davant la dificultat del rastreig dels contactes, la celebració de determinats multitudinaris esdeveniments i l’infrafinançament de la recerca, Oriol Mitjà demana a l’OMS que “assumeixi urgentment el lideratge en el control i contenció” de la verola del mico.
La verola del mico no és una emergència sanitària internacional
Davant l’increment dels casos de la verola del mico al món, que ha deixat fins ara més d’un centenar de casos a Catalunya, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat que el brot detectat a Europa no ha de considerar-se com una emergència sanitària internacional, tal com sí que ha passat amb la covid.
En una línia similar, el president de la Societat Espanyola de Virologia (SEV), Albert Bosch, ha dit que no creu que “hi hagi gaire problema en el futur” perquè “està afectant col·lectius molt concrets” i que, per tant, hi ha marge per prendre mesures específiques.