vacuna verola del mico

Els casos de verola del mico a Espanya s’incrementen cada setmana que passa. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) creu que els casos continuaran pujant, i si bé assegura que la transmissió no és ni molt menys tan elevada com la covid, ha alertat del risc d’expansió de la malaltia a Europa. Per protegir la població i reduir la simptomatologia dels infectats, la ministra Carolina Darias ha anunciat que Espanya participarà en la compra de vacunes i antivirals contra la verola del mico. Mentre no arriben aquestes vacunes, els experts asseguren que la vacuna contra la verola pot protegir contra la verola del mico. Com saber si la tinc posada?

La vacuna de la verola, abans del 1977

Cal recordar que la vacuna de la verola era obligatòria fins a finals dels anys 70 a Espanya. El 1980, l’OMS va donar per erradicada la verola i, per tant, es va posar fi a la vacunació global. Segons el metge epidemiòleg Fernando Simón, aquest vaccí per als nascuts abans del 1977 protegeix “en certa mesura” contra la verola del mico.

En la mateixa línia es pronuncia el Ministeri de Sanitat en el protocol de la verola del mico publicat recentment. “Històricament, s’ha demostrat que la vacunació contra la verola protegeix contra el ‘monkeypox’. La guia també recull que el 2019 l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va aprovar una vacuna de tercera generació contra la verola i el 2022 va autoritzar un tractament antiviral específic que no està comercialitzat a Espanya. La disponibilitat de la vacuna i del tractament, apunta el document, és molt limitada.

Com saber si estàs vacunat contra la verola?

Tal com ha assegurat Fernando Simón, totes les persones nascudes el 1977 o abans van ser vacunades contra la verola. Això vol dir que les persones que tenen 45 anys o més tenen una “certa protecció” contra la verola del mico. En qualsevol cas, la Unió Europea vol incrementar la immunitat d’aquest grup poblacional i, també, protegir els més joves, motiu pel qual ha comprat la vacuna de la danesa Invanex i l’antiviral Tecovirimat per fer front a la verola del mico.

En qualsevol cas, el Ministeri de Sanitat ja ha dit que s’estan detectant més negatius que positius amb les proves PCR i confia que els brots es controlin aviat.