Els Mossos d’Esquadra han detingut en una operació antigihadista 18 persones -l’última, ja al vespre- desenvolupada principalment a Barcelona -amb 17 arrestats- i també a Igualada. Entre elles, hi ha cinc persones que, segons ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Buch, estaven “en avançat estat de radicalització” i tenien la voluntat d’atemptar, tot i que segons fonts properes a la investigació, no tenien cap objectiu definit. Buch ha deixat clar però que la investigació policial ha permès seguir-los la pista, de manera que “en cap moment” han tingut la capacitat de dur a terme les accions que planejaven.

A banda d’aquestes cinc persones, la resta d’arrestats, segons la policia, formen part d’una organització criminal dedicada a la delinqüència comuna. De fet, segons ha explicat el comissari Manel Castellví, se’ls atribueixen 369 delictes, sobretot furts i robatoris a Barcelona.

El gruix de l’operació s’ha fet a Barcelona on almenys s’ha fet tres detencions al número 8 del carrer de l’Arc de Sant Cristòfol, a Santa Caterina; al número 596 del carrer del Consell de Cent, al Clot; i un tercer a la Prosperitat, al número 14-16 del carrer de l’Artesania. En total, entre la ciutat i Igualada s’han fet sis escorcolls i hi han participat més de 100 agents de les unitats del Grup Especial d’Intervenció (GEI), dels TEDAX, de la unitat canina i de seguretat ciutadana.

De robar a voler atemptar

La investigació es remunta al maig del 2017, abans de l’atemptat a les Rambles, arran d’una denúncia d’un ciutadà. Des de llavors, els Mossos han seguit la pista a aquest grup extens i format per persones de diverses nacionalitats. Qui més els preocupava però, eren cinc individus, d’entre 33 i 44 anys, que tenien la voluntat d’atemptar. Segons fonts properes a la investigació, suposadament es dedicaven a fer robatoris, capitalitzaven els objectes sostrets i després vivien en condicions que no feien denotar ostentació. Tots cinc, de fet, vivien en llocs més aviat precaris i feia temps que eren a la ciutat malgrat tenen una alta mobilitat geogràfica.

El dispositiu policial és fruit d’una llarga investigació de la Comissaria General d’Informació i ha estat coordinada pel Jutjat Central número 6 de l’Audiència Nacional, que properament rebrà els detinguts acusats de terrorisme. El grup està investigat per aquest delicte i també per organització criminal, delictes contra el patrimoni i contra la salut pública. El cas està sota secret de sumari.

Actualment, a Barcelona es manté l’alerta terrorista 4 sobre 5 des dels atemptats contra ‘Charlie Hebdo’, el gener del 2015 a París.