El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dijous a la tarda que el vaixell de Proactiva Open Arms no està bloquejat al Port de Barcelona de manera “arbitrària” sinó perquè opera com a buc de “transport de passatgers” sense tenir autorització per fer-ho. En una compareixença al Congrés dels Diputats, Ábalos ha assegurat que el buc de l’ONG no obté el despatx del capità marítim (el document necessari per sortir a navegar) perquè “els serveis tècnics del Ministeri de Foment han determinat que l’Open Arms incompleix la normativa internacional de salvament marítim”.

Concretament, el ministre ho argumenta perquè “el tancament dels ports per a les embarcacions de les ONG a la zona on volen operar i la negativa d’aquestes embarcacions a desembarcar a Líbia” força l’Open Arms a posar rumb cap a Espanya —el país on està registrat i abanderat. D’aquesta manera, diu Ábalos, “les seves operacions es transformen en transport de passatgers de diversos dies fins a Espanya, en bucs que no compleixen les condicions de seguretat necessàries per a això”.

Per aquest motiu, el ministre de Foment ha conclòs que el Govern espanyol condiciona l’atorgament del despatx —el permís per navegar— a “algun tipus d’acord amb les autoritats dels països de les zones on operen, que permeti el rescat i el desembarcament dels auxiliats”.

Colau acusa el Govern espanyol de “segrestar” el vaixell

Les explicacions d’Ábalos al Congrés arriben l’endemà que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, culpés el Govern espanyol perquè “amb un silenci administratiu està segrestant el vaixell que salva vides”. Colau va assegurar en una entrevista a betevé que “ho estem mirant tot” per aconseguir que l’entitat pugui reprendre les tasques de salvament al Mediterrani.

El vaixell està bloquejat al port des del 8 de gener, quan el capità marítim li va denegar el permís per salpar. Colau va assegurar que estan treballant “amb una xarxa de ciutats”, com Nàpols o Palerm, per fer possible que hi hagi vaixells que rescatin migrants al mar.