L’Escola Sant Joan Baptista de la Barceloneta va obrir portes a mitjans de la dècada dels 50. Set dècades després tot sembla indicar que aquest curs serà el darrer. La Congregació Vicenciana, gestora de l’equipament, ha anunciat als pares i mares dels 262 alumnes, entre llar d’infants, primària i ESO, que tanquen.

L’AMPA no ha rebut la notícia de bon grat. Consideren que les justificacions dels gestors, el mal estat de l’edifici i el poc alumnat, no s’ajusten a la realitat. A més, si no hi hagués més remei que tancar, voldrien que l’escola de la Barceloneta tingués el mateix tracte que els altres tres centres que la mateixa congregació té a l’Eixample, que continuaran el curs vinent, però passaran a la xarxa pública.

L’AMPA, en peu de guerra

L’AMPA de l’Escola Sant Joan Baptista no accepta la decisió dels gestors del centre de tancar-lo el curs vinent amb l’argument de dèficit d’alumnes i mal estat de l’edifici. Demanen que aquest equipament tingui el mateix tracte que els altres tres centres que la Congregació Vicenciana té a l’Eixample i que passaran a ser públics el curs vinent.

L’Escola Sant Joan Baptista té 262 alumnes entre infantil, primària i ESO

La Carol Andreu, membre de l’AMPA del Sant Joan Baptista, explica que el fet que els alumnes de l’escola passin als centres públics del barri no els convenç. “No tenim res en contra de les altres escoles públiques d’aquí del barri, tot el contrari, tenim el seu suport. No volem passar a les escoles del barri perquè creiem que també sortirien perdent en ràtios”.

Fins ara ningú no ens havia dit res de deficiències a l’edifici.”
Carol Andreu, AMPA Sant Joan Baptista

Passar de concertat a públic

Des del maig del 2019, el Departament d’Educació possibilita que un centre concertat o privat passi a la xarxa de la Generalitat. Un decret que s’aplica amb la sol·licitud del titular i sempre que es compleixin dos requisits: que l’edifici compleixi amb la normativa i que hi hagi necessitats d’escolarització, per continuar oferint les places. Segons el Consorci d’Educació, aquesta darrera condició no es compleix en el cas de l’Escola Sant Joan Baptista. 

No farem el canvi perquè a la Barceloneta tenim oferta pública suficient per absorbir els alumnes de Sant Joan Baptista.”
Josep González-Cambray, president del Consorci Educació

González-Cambray assegura que “tot l’alumnat tindrà plaça pública garantida, ja sigui a l’Escola Mediterrània, l’Alexandre Galí o l‘Institut Salvat Papasseit”.

Accions i mobilitzacions

Els pares i mares dels 262 alumnes de l’Escola Sant Joan Baptista no volen sentir a parlar de tancament. Per això, ja han engegat una campanya de recollida de signatures i tenen previstes més accions, entre les quals, cassolades.