Els antics ocellaires de la Rambla podran quedar-se al passeig, almenys mentre duri la recollida de signatures de la ILP per declarar-los Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya. D’aquesta manera, segons els paradistes, els jutjats de Barcelona han acceptat les mesures cautelars sol·licitades per l’associació i els donen de temps, com a mínim, fins al 10 d’octubre.

Després que el Parlament acceptés tramitar la ILP per protegir els quioscos, la justícia ha decidit que tenen dret a seguir oberts durant els 120 dies (ampliables a 180) que els paradistes tenen per aconseguir 50.000 signatures de suport. L’Ajuntament volia que els antics ocellaires abandonessin la Rambla al febrer i els ho va notificar, però els paradistes van desafiar la notificació i van continuar l’activitat, en espera de la resolució judicial que ara ha arribat.

Conflicte amb l’Ajuntament

Mentre no es tramiti la ILP, la disputa entre els ocellaires i l’Ajuntament continua. De fet, el mateix jutjat ha instat el consistori a participar en una mediació judicial per trobar una solució dialogada al conflicte. En un comunicat, els ocellaires afirmen que aquesta via “no perjudica cap de les parts involucrades” i diuen que l’han reclamada sempre. Asseguren, a més, que tenen un “ferm compromís per intentar aconseguir una solució pactada”.

Els paradistes argumenten que les llicències estan vigents i per això defensen continuar a la Rambla. En canvi, l’Ajuntament considera que els permisos es van extingir l’any passat i vol fer-los fora definitivament. De fet, en la reforma de la Rambla que ha de començar durant aquest 2022, ja no es preveu que hi siguin. Per la seva banda, l’entitat Amics de la Rambla, en canvi, no veu amb bons ulls que se’ls declari Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya.

El consistori apel·larà la resolució judicial

Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella, ha anunciat a través de Twitter que l’Ajuntament apel·larà la resolució judicial que permet als antics ocellaires quedar-se a la Rambla fins a l’octubre. Explica que des de fa anys “treballen amb molta cura la fi de les concessions turístiques a la Rambla” i que s’han reunit amb els concessionaris diverses vegades.