ulleres miopia

Factors ambientals com passar estona a l’aire lliure redueixen el risc de desenvolupar miopia. Segons el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya hi ha prop de dos milions de catalans que són miops i, d’aquests, mig milió, tenen entre 17 i 27 anys. A més, aquesta afecció de la visió afecta el 5 % dels infants en edat preescolar, el 9 % dels infants en edat escolar i el 30 % dels adolescents.

Joaquim Grau, president del col·legi, assegura que “la miopia té un factor genètic, però la cosa va més enllà: si la genètica predisposa, l’ambient disposa”. Grau afirma que “els infants haurien de passar un mínim de tres hores a l’aire lliure, amb uns nivells de 10.000 lux. Aquesta il·luminació ens l’aporta un dia ennuvolat, mentre que una oficina o una aula ben il·luminada no superen els 500 lux”.

S’ha demostrat que la llum solar té un efecte inhibidor de la miopia. De fet, la llum estimula l’alliberament de dopamina a la retina que bloqueja l’allargament de l’ull que es produeix durant el desenvolupament de la miopia.

Segons l’estudi Prevalença de la miopia dels joves a Espanya, el 70 % d’aquest col·lectiu dedica menys d’una hora al dia a fer activitats a l’aire lliure. Aquesta dada contrasta amb l’augment de l’ús de pantalles: vuit de cada 10 joves utilitzen el mòbil més de dues hores.

La miopia ja està considerada una pandèmia global per l’OMS que preveu que la meitat de la població serà miop al 2050. En el cas dels infants, la prevalença d’aquesta disfunció passarà del 10 al 20 %.