(ACN) El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, s’ha mostrat satisfet pel ritme de venda de roses en aquest Sant Jordi 2023 i ha valorat molt positivament que bona part del públic hagi apostat per comprar “les roses d’autor” que ha proposat cada floristeria, així com l’eliminació de bona part del plàstic. Tot i així, ha demanat a l’Administració i al públic que rebutgi les flors de venedors “intrusos” que no demanen permís per plantar la seva paradeta. També ha valorat positivament l’experiència a la superilla del centre de Barcelona.

Guillén ha dit que aquest Sant Jordi en diumenge ha estat “fantàstic”. Tot i admetre que es venen menys roses que en un dia laborable, ha explicat que hi ha hagut molta afluència de públic durant tot el dia a tots els barris de Barcelona i per tot Catalunya. Les previsions eren de sis milions de roses venudes, i molt probablement es compliran. D’aquest total, uns 2,5 milions seran roses de floristeria, i la resta seran d’entitats que venen o regalen roses.

Adeu al plàstic?

A més, ha remarcat que des del Gremi es va fer una crida per apostar per les roses d’autor, de floristeria, amb valor afegit i sense plàstic. “Dona més feina, però és necessari per a la qualitat i la sostenibilitat”, ha dit. A més, considera que aquesta tendència s’ha d’accentuar en els propers anys. “És l’inici del final de la barbàrie de posar tres milions de bosses innecessàries del tot”, ha remarcat. Així, ha volgut destacar que cada floristeria fa les seves roses, guarnides amb diferents elements i dissenys.

Satisfet amb la superilla literària

Respecte al funcionament de la superilla al centre de Barcelona, s’ha mostrat satisfet també de la idea i espera que es repeteixi en els propers anys. “Aquest és el futur de Sant Jordi, no les parades soltes, aquest model s’ha d’acabar i anem cap a un Sant Jordi més professional“, ha reblat.

Crític amb els venedors ambulants

De fet, s’ha mostrat crític amb les 3.500 parades de roses de Barcelona que no depenen de floristeries i el més d’un miler que ni tant sols tenen llicència de venda al carrer durant aquest dia. Tot i els avisos a la Guàrdia Urbana, molts d’aquests venedors han pogut seguir venent, i per això Guillén aposta perquè sigui el públic el qui rebutgi aquestes roses. De fet, calcula que per Sant Jordi es deixen de pagar uns 10 milions d’euros en impostos corresponents a roses venudes per venedors sense llicència.

Què vols saber del Sant Jordi 2023?