Les obres de reforma de la Rambla han tret a la llum dos elements del passat que s’havien mantingut ocults sota el paviment des de fa dècades. D’una banda, un tram d’uns 50 metres de l’antic carril del tramvia que pujava amunt la rambla de Santa Mònica des de la plaça el Portal de la Pau, de l’altra i a tocar, les antigues llambordes de pedra.

Els operaris van descobrint de mica en mica aquests elements mentre avancen l’obra i s’acaba de decidir què fer amb aquestes troballes. Segons ha explicat l’Ajuntament a betevé, s’avaluaran “possibles opcions i possibles ubicacions allà on es consideri en el marc de la reforma global de la Rambla”. És a dir, s’obre la porta a integrar aquests vestigis al futur passeig, de la mateixa manera que es farà a la superilla de l’Eixample.

S’uneixen a les descobertes a l’Eixample

Aixecar el paviment de grans artèries històriques pot venir acompanyat de sorpreses arqueològiques, i darrerament Barcelona n’ha viscut unes quantes, sobretot al voltant de les obres de la superilla de l’Eixample. Va ser a l’estiu quan les obres de la superilla van deixar al descobert antigues vies del tramvia al carrer de Girona, entre Gran Via i Consell de Cent. Després d’estudiar la situació, es va decidir integrar uns 45 metres de vies al paviment. La descoberta va coincidir els mateixos dies que les màquines topaven amb llambordes sota l’asfalt de Consell de Cent, un vestigi del passat que també s’adaptarà i es conservarà.

A l’octubre encara van sortir més vies de tramvia a la cruïlla entre el carrer del Consell de Cent i el passeig de Sant Joan. En aquest cas eren ben especials, de triple raïl, la qual cosa podia servir perquè hi circulessin tramvies de diferents amplades.

També una masia del segle XVI-XVII

A banda de llambordes i vies de tramvia, les obres de la superilla de l’Eixample també han servit per trobar sota el paviment dels carrers de Rocafort i Borrell diversos murs que es correspondrien amb els antics camins del segle XIX que recorrien la zona. I el carrer de Girona va revelar el seu secret ocult: les restes d’una masia dels segles XVI o XVII.