reposabraços metro barcelona

Alumnes d’Elisava han dissenyat reposabraços amb materials reciclats per als bancs de les estacions de metro de Barcelona. L’objectiu és fer-los més accessibles per a les persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda. Estan fabricats a partir dels tubs d’acer inoxidable d’autobusos ja retirats del servei.

Es tracta d’un prototip universal, ergonòmic i es pot adaptar a tots els bancs de la xarxa de metro. Segons ha informat TMB, el perfil és rodó, ja que és més còmode per a l’usuari, i la superfície és rugosa per afavorir la subjecció. Alguns ja s’han instal·lat a les estacions d’Universitat i la Sagrera de l’L1.

Els elements estan creats amb tubs d’acer de calibre 30 per evitar el deteriorament i fer front a actes vandàlics, ja que no són porosos (per evitar els grafits) i no són transmissors de corrents erràtics. A cada banc s’hi instal·laran dos reposabraços a una distància de 50 centímetres entre si. Els prototips que ja s’han col·locat estan situats just en els bancs que queden alineats a les portes dels vagons corresponents per a usuaris amb mobilitat reduïda.

Seients isquiàtics

A més d’aquests elements, també s’han creat seients isquiàtics a les estacions, que permeten el repòs lumbar en aquests espais. També s’han fet a partir de barres i xapes de l’interior de busos en desús, en aquest cas, de les sèries 3300 i 3400. Se n’han fabricat un total de vuit, amb dos dissenys diferents corresponents a dos models amb altures diferenciades.

reposabraços metro barcelona

Exposició itinerant

Per donar a conèixer el projecte s’ha creat una exposició itinerant que es podrà veure al Disseny Hub Barcelona (DHUB) des del 20 de desembre. A partir del 29 de gener, la mostra es traslladarà a l’Espai Mercè Sala de TMB, on romandrà del 6 de febrer fins al 6 d’abril. A partir del dia 13 del mateix mes d’abril i fins al 12 de maig del 2023 es podrà veure a l‘Espai Atri de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria.

La iniciativa per construir aquests dos elements parteix de l’àrea d’innovació de TMB, TMBinnova i el servei d’accessibilitat. D’aquesta manera es dona resposta al reial decret estatal i decret d’accessibilitat de Catalunya (pendent de publicació), on es fixa l’obligatorietat d’instal·lació d’aquesta tipologia d’elements. En aquest projecte hi han participat nou alumnes d’Elisava del Grau en Disseny i del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.

reposabraços metro barcelona
Foto: TMB