restes masia superilla - 211022

Els treballs de la superilla de l’Eixample avancen i a cada pas que fan deixen al descobert vestigis del passat de Barcelona. Si fa unes setmanes van aparèixer al carrer de Girona les vies de l’antic tramvia, ara s’han trobat les restes d’una antiga masia, a la confluència d’aquest carrer amb l’avinguda Diagonal. Ara per ara, les resquícies es troben en fase d’excavació i, segons fonts de l’Ajuntament de Barcelona, es fa difícil avançar-ne més detalls.

Objectes de metall i material ceràmic

Segons ha pogut saber betevé, però, les restes datarien dels segles XVI o XVII i es correspondrien amb estructures annexes relacionades amb una masia: un dipòsit, canalitzacions i possiblement també una fresquera. També van aparèixer força elements de metall i materials ceràmics, gràcies als quals s’hauria pogut datar els vestigis.

restes masia carrer girona - 211022
Treballs d’excavació al carrer de Girona

Una part es desmuntarà i una altra es taparà

Segons la informació a què ha tingut accés betevé, un cop s’hagin documentat les restes correctament, es desmuntarà allò que sigui indispensable per tirar endavant l’obra de la superilla. La resta es taparà, com marca la normativa, amb geotèxtil i sauló, un procediment que ja s’ha fet en altres punts de la ciutat.

Les vies de l’antic tramvia aparegudes al carrer de Girona es conservaran i s’integraran al paviment
L’Ajuntament vol integrar-les a la superilla, com s’ha fet a València amb la reforma de la plaça de la Reina

Les construccions de fora de muralles

Abans que s’enderroquessin les muralles de Barcelona, a mitjans dels segle XIX, aquesta zona de de l’Eixample estava formada per camps de cultiu, camins i rieres. L’autoritat militar, a més, prohibia fer-hi construccions que possesin en risc la defensa de la ciutat a menys d’un quilòmetre i mig de distància de les muralles. Per això aquesta troballa és inusual ja que les grans finques i masies agrícoles estaven més allunyades, a viles com les de Gràcia, Horta o Sant Andreu del Palomar. Segons l’historiador, Francesc Caballé, “en aquesta zona de l’Eixample poden aparèixer d’altres tipus de construccions com forns o bòviles”.

Les obres de la superilla, una autèntica mina

Aquestes restes no són les úniques que han deixat al descobert les obres de la superilla de l’Eixample. Fa escassos dies, també va aparèixer part del traçat de les antigues vies del tramvia al carrer del Consell de Cent a l’altura del passeig de Sant Joan.

Al descobert més vies de l’antic tramvia, ara a Consell de Cent
Les restes s’han trobat aquesta vegada a l’encreuament amb el passeig de Sant Joan