Barcelona rebrà 40,8 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per impulsar el turisme sostenible lluny del centre de la ciutat. El maig passat, l’Ajuntament va sol·licitar 50 milions d’euros per a una vintena de projectes que el consistori tenia previst fer. Ara, amb l’arribada d’aquest fons, se n’accelera l’execució, que es farà entre el 2023 i el 2025.

Renovació de les escales mecàniques de Montjuïc

Una de les actuacions més destacades és la de reforma de les escales mecàniques per accedir a la muntanya de Montjuïc. Precisament, els equipaments culturals de la zona se n’han queixat reiteradament del mal funcionament. També es milloraran els espais del Castell de Montjuïc. La inversió total prevista és de 7.315.000 euros. Segons el consistori, aquesta és una de les primeres actuacions que es duran a terme i que també notaran els ciutadans.

Reforma de l’Estació del Nord

Un dels projectes fa referència a la reforma de l’Estació del Nord, que es convertirà en un punt d’arribada i de sortida per als autocars turístics. És a dir, aquells que transporten els turistes que no dormen a la ciutat, però que venen a passar el dia. Es remodelarà l’estació i s’hi crearà un punt d’informació turística. També hi haurà connexió amb les noves rutes del Bus Turístic.

Restauració del Parc de la Ciutadella i el Laberint d’Horta

Entre les ofertes turístiques descentralitzades hi ha la restauració ambiental del Parc de la Ciutadella, amb una inversió de 3,5 milions, i la del Parc del Laberint d’Horta, amb 1 milió d’euros. També es preveu la creació del laboratori d’art urbà de Nou Barris, l’adequació del Museu del Treball i Ciutat a la Fabra i Coats i una sala immersiva per reivindicar la capella de Sant Miquel de Pedralbes. També es crearà un jardí geològic al Campus Sud de la UB, que enllaçarà l’Espai Barça amb els Jardins de Pedralbes.

Platges del Fòrum adaptades al canvi climàtic i rutes al rec Comtal

Les platges i la zona de banys del Fòrum es milloraran amb una inversió de quatre milions d’euros. Es renaturalitzaran, es faran més accessibles i segures davant del canvi climàtic. A banda, es crearà un itinerari verd per a vianants i bicicletes que fomenti un refugi de biodiversitat al llarg del rec Comtal al riu Besòs. A Collserola, s’habilitaran zones d’oci i recuperació històrica i ambiental de les fonts i entorns del Parc Natural de Collserola.