L’Eixample conservarà les llambordes i les antigues vies del tramvia que les obres de la superilla han deixat al descobert. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la col·locació de 6.000 metres quadrats de llambordes a diversos punts del carrer de Girona i la plaça d’Enric Granados i la recuperació d’uns 45 metres de les vies del tramvia. Una intervenció que es farà garantint-hi al cent per cent l’accessibilitat.

Llambordes tallades i completament llises a l’Eixample

La superilla de l’Eixample mantindrà 6.000 m2 de llambordes amb un model molt semblant al que es va aplicar als entorns d’El Born Centre de Cultura i Memòria. Segons ha explicat el consistori, per tal d’aconseguir un paviment segur, regular i sense juntes que suposessin un perill per als vianants, un taller especialitzat tallarà les llambordes i les deixarà completament llises. Després, s’hi aplicarà una tècnica per evitar que rellisquin.

De fet, ja s’han fet algunes proves sobre el terreny. En aquest sentit, ja s’han fet visites “in situ” amb veïns, comerciants i amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Unes proves que, segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, han estat “positives”.

Les llambordes, que es van utilitzar des de principis del segle XX fins als anys 60, s’instal·laran a l’eix verd de Girona, situat entre els carrers de Gran Via i el carrer de la Diputació i entre els de València i Mallorca, i a la plaça d’Enric Granados. Veïns, comerciants i entitats d’accessibilitat han comprovat la seguretat d’aquestes llambordes, un aspecte que era fonamental per a l’Ajuntament per conservar aquests elements històrics.

Les vies del tramvia, al tram dels carrers de la Diputació i la Gran Via

Les vies del tramvia, que connectaven la ronda de la Universitat amb Sant Joan d’Horta des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX, es conservaran en la confluència del carrer de Girona que va del carrer de la Diputació a la Gran Via. En total, 45 metres de vies que quedaran enrasades per evitar ensopegades i tindran tapada la ranura amb resina. A més, el consistori preveu pavimentar aquesta zona amb llambordes. Les que no es reutilitzin s’emmagatzemaran.

Promoure la sostenibilitat

L’objectiu d’aquests treballs és preservar la memòria històrica de la ciutat i promoure la sostenibilitat i el reciclatge de material, en el context actual d’emergència climàtica. Sanz explica que la Unió Europea té l’objectiu que al 2030 el reaprofitament dels materials sigui d’aproximadament el 50 %. “Avui Europa està a l’1 %”, destaca. Per aquest motiu, insisteix que “cal ser creatius i innovadors sense renunciar als estàndards de qualitat”.