El solar on ara hi ha l’Hospital Evangèlic, ubicat al carrer de les Camèlies del barri de la Salut, acollirà un institut escola de dues línies. Inicialment aquest espai s’havia proposat per ubicar-hi l’Escola Teixidores, però les famílies s’hi oposaven. L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat no han volgut renunciar a posar-hi un centre educatiu, que diuen que ajudarà a pal·liar el dèficit d’instituts i d’oferta pública a Gràcia. Els terrenys ja són de titularitat municipal i les obres de l’equipament començaran quan es traslladi l’hospital.

L’Ajuntament de Barcelona va comprar els terrenys de l’Hospital Evangèlic per traslladar l’Escola Teixidores, en mòduls del 2017. Finalment aquest centre es farà al carrer de les Carolines, però el terreny tindrà també un institut escola de nova creació. “No podíem perdre la compra”, ha remarcat el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez. Per tant, el districte tindrà en total dos instituts escola nous, el de les Camèlies i el de les Carolines.

Dèficit de places públiques al districte

El regidor d’Educació ha subratllat que la creació d’aquests instituts escola ajudarà a revertir “una situació anòmala”, i és la manca d’oferta de places públiques a Barcelona en general, i a Gràcia, en particular. Gonzàlez ha dit també que la trama urbana no facilita trobar emplaçament per ubicar-hi escoles.

El delegat d’Educació a Barcelona, Pere Masó, també ha admès que Gràcia necessita almenys dos instituts nous per donar resposta a la demanda d’escolarització.

Les obres a les Camèlies, pendents del trasllat de l’hospital

L’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per cedir l’espai de les Camèlies a la Generalitat, que serà l’administració que construirà l’equipament. L’enderroc de l’edifici començarà quan l’hospital faci efectiu el trasllat a l’edifici en construcció a la superilla del Poblenou. Amb tot, les administracions no han fixat cap data.