rambla mosaic obres

La reforma de la Rambla ja s’ha iniciat i, de retruc, n’ha començat a desaparèixer el paviment històric que va idear el 1961 Noel Clarasó. Les lloses reprodueixen unes onades de tonalitats diverses que recorren el passeig que desemboca al mar. A finals dels 60, la proposta de paviment nou de Clarasó va ser integrada en el projecte que havien presentat Adolf Florensa i Jordi Ro. L’obra va acabar executant-se al llarg de nou anys, entre el 1969 i el 1978.

mosaic rambla obres
Comencen les obres de reforma de la Rambla, després d’anys de retard
Els treballs s’han iniciat a la part baixa del passeig, a tocar de Colom, amb l’objectiu d’obrir la Rambla al mar

Rajoles inspirades en una plaça de Lisboa

La font d’inspiració de les rajoles de la Rambla és el paviment de la plaça de Rossio, a Lisboa, decorat en forma d’onades.

Foto: Vita Marija Murenaite, Lisboa

En aquest cas, es tracta d’un mosaic de llambordes blanques i negres que després va copiar-se a la ciutat portuguesa de Porto el 1881, a la plaça de Sao Sebastiao de Manaus (el Brasil), l’any 1901, i als passejos marítims de Rio de Janeiro (el Brasil), el 1907.

Sao Paulo
Font: Viquipèdia, Rio de Janeiro

Aquest mateix paviment d’onades també es va replicar a Alacant. La versió barcelonina es va fer construir amb terratzo.

Font: Viquipèdia, Alacant

L’Ajuntament estudia com conservar part del paviment

Segons l’Ajuntament, el paviment actual del passeig és dels anys 70, està força malmès, té tonalitats desiguals i ha quedat obsolet. Fonts del consistori expliquen que és per això que se’n posarà un altre de més resistent i adaptat als requeriments de sostenibilitat. Ara bé, també s’està estudiant quines accions de conservació històrica d’alguna porció de l’antic paviment es poden dur a terme.